Overheid schorst hoge belasting op weekendhuisjes

De toezichthoudende overheid heft de belasting op tweede verblijven die de gemeente Nijlen heeft geschorst. Het bedrag ligt volgens Vlaanderen te hoog.

drombouts

In Nijlen werden de voorbije maanden heel wat retributie- en belastingreglementen fors de hoogte in gestuwd om zo meer middelen binnen te krijgen. Veel van de sterke stijgingen gebeurden wel na een lange periode van stabiele tarieven. Maar de hogere overheid protesteert nu wel tegen de belasting die de gemeente eist van mensen met een tweede verblijf, zoals weekendhuisjes.

"Het reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2013. Voortaan moeten de eigenaars van een tweede verblijf in Nijlen 1092 euro per jaar belasting betalen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid heeft nu die beslissing geschorst omdat het dat bedrag te hoog vindt", legt schepen van Financiën Geert Verrelst (CD&V) uit.

Maar de gemeente blijft bij haar standpunt. "We hebben de belasting opnieuw gemotiveerd en hopen dat Vlaanderen nu wel goedkeuring geeft. We vinden dit immers geen overdreven belasting. Het klopt dat vroeger maar ongeveer 200 euro werd aangerekend. Vorig jaar rekenden we al 980 euro aan, nu is er maar een beetje extra bijgekomen."

"Deze verhoogde belasting is voor ons een manier om de krotten die er nu her en der staan weg te krijgen. Het bedrag komt nu trouwens overeen met de bedragen die we vragen voor leegstand. Je moet er ook rekening mee houden dat veel van de eigenaars feitelijk vast in hun tweede verblijf wonen. Zo ontsnappen ze aan andere belastingen zoals onroerende voorheffing", aldus Verrelst.

Op Nijlens grondgebied staan een 150-tal tweede verblijven. De eigenaars zullen hun aanslag dit jaar pas krijgen als de twist is uitgeklaard.

Bert Provoost

.

MEER OVER Nijlen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio