Guy Mortier ontvangt prijs voor Culturele Verdienste

Guy Mortier is de eerste laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste 2013-2014. Mortier ontving de prijs woensdag in de Leuvense stadsschouwburg aan het slot van het vijfde publieksmoment Cultuurforum 2020 uit handen van Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege.

jatimmermans

De prijs is goed voor een bedrag van 20.000 euro en het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre.

Mortier was hoofdredacteur van Humo in de periode 1969-2003, het blad waar hij in 1961 als 18-jarige freelance journalist debuteerde. Bij het grote publiek geniet hij bekendheid als komische noot in tal van radio- en televisieprogramma's. De jury, die de prijs toekende, looft Mortier vooral voor zijn talent en zijn aanhoudende inzet om muziek, literatuur, film en theater te promoten en de maatschappelijke discussie aan te zwengelen.

Zijn eerste missie in de jaren '60 bij Humo was rock-'n-roll in onze contreien introduceren, wat hij ook deed als presentator van het radioprogramma 'Schudden voor gebruik'. Ook in de jaren dat Mortier hoofdredacteur van Humo was bleef rockmuziek de rode draad. Mortier werd dankzij zijn gave om culturele aangelegenheden onder de aandacht te brengen - dixit de jury - "dat uniek verzamelpunt waar de vox populi en de avantgarde malkander troffen".

"Fluwelen rebel"

Als hoofdredacteur was Guy Mortier bovenal de stille kracht achter een ogenschijnlijk legertje ongeregeld: getalenteerde journalisten, schrijvers, tekenaars en fotografen uit Vlaanderen en Nederland die hij bijeenbracht en uitdaagde om uitmuntend te zijn. "Ze gaven stem en kleur aan hun tijd en hun publiek", aldus de jury. "Geen grens was veilig voor deze fluwelen rebel. Met taal en humor als punch heeft hij generaties jongeren kritisch gekneed en gouden creatieve kansen gegeven", in de woorden van Schauvliege.

Archiefbeeld Photo News

MEER OVER Guy Mortier