"N-VA straft de armen"

Deze week verschijnt het boek Thatcher aan de Schelde, waarin UA-professor emeritus Jan Vranken een vlijmscherpe analyse maakt van het sociaal beleid in Antwerpen. “Een sociaal kerkhof dreigt”, waarschuwt de armoedespecialist.

jrosquin

Jan Vranken (69) wordt beschouwd als een van de meest prominente armoedespecialisten van België. Als hoogleraar sociologie aan de UA was hij onder meer oprichter van het Centrum OASeS oprichter van het Centrum OASeS (Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad).

STANDPUNT: 'Een ijzeren dame als minister-president?'

"N-VA is essentieel asociaal"

In zijn nieuwe boek maakt hij een vernietigende analyse van anderhalf jaar sociaal beleid in Antwerpen onder het stadsbestuur met de N-VA. Hij vreest dat er in Antwerpen een sociaal kerkhof dreigt. “Die partij is essentieel asociaal”, oordeelt Vranken. “Ze straft de armen en zet verschillende groepen van de bevolking tegen elkaar op. Haar activeringsbeleid is niet emanciperend, maar disciplinerend. Het wordt niet gebruikt als een wortel om mensen mee vooruit te helpen, maar als een stok om mee te slaan. En dat rechtvaardigt de N-VA door er voortdurend op te hameren dat mensen hun kansen moeten grijpen. Maar wat als er geen kansen zijn?”

"Homans is Antwerpse Thatcher"

Vranken gaat nog een stap verder wanneer hij OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans vergelijkt met de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, die legendarisch werd door haar hardvochtige standpunten.

“Aanvankelijk zag ik de vergelijking met Thatcher vooral als een mooi beeld”, zegt de socioloog. “Maar toen ik uitspraken van de twee vrouwen naast elkaar begon te leggen, ontdekte ik heel veel overeenkomsten in hun visie op de mens en de samenleving.”

PVDA

Liesbeth Homans heeft het boek van Jan Vranken inmiddels ook al gelezen. “Ik heb er veel onjuiste feiten en cijfers in aangetroffen”, reageert ze. “Zijn boek is een ideologisch pamflet geworden dat voor mij dicht aansluit bij de overtuigingen van de PVDA.”

Lex Moolenaar Foto's GVA: Jan Vranken (links) en Liesbeth Homans (rechts)

Lees het hele artikel in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio