Nepalese sherpa's maken einde aan klimseizoen

De Nepalese sherpa's hebben dinsdag beslist het basiskamp op de Mount Everest te verlaten en een vroegtijdig einde te maken aan hun klimseizoen. Dit uit respect voor en als eerbetoon aan hun dertien collega's, die vrijdag omkwamen bij een lawine op de flanken van de hoogste berg ter wereld.

jrosquin

"De beslissing van de sherpa's is unaniem genomen", zo zei een van hen, Tulsi Gurung, aan het Franse persbureau AFP. Een andere sherpa en een Amerikaanse alpinist bevestigden de informatie. De sherpa's hadden er eerder al mee gedreigd hun werkzaamheden te stoppen, indien de Nepalese overheid hun eisen niet zou inwilligen. Zo drongen ze bijvoorbeeld aan op financiële ondersteuning voor de families van hun omgekomen collega's.

Sherpa's, een etnische groep in Nepal, zijn ervaren bergbeklimmers en begeleiden mensen bij de beklimming van de Mount Everest. Ze zorgen onder meer voor het transport van tenten en proviand en herstellen de touwen die alpinisten helpen om de top, op 8.848 meter hoogte, te bereiken. Ze verdienen tussen de 3.000 (circa 2.180 euro) en 6.000 dollar (circa 4.350 euro) per seizoen, maar werken vaak in gevaarlijke omstandigheden en zijn weinig of niet verzekerd.

Het ongeval van vrijdag, dat dertien sherpa's het leven kostte, was het dodelijkste tot nu toe op de Mount Everest.

Belga Foto AFP (de vader van een verongelukte sherpa)