Johan Bruyneel krijgt schorsing van tien jaar

Johan Bruyneel mag de volgende acht jaar (tot juni 2022) geen functie uitoefenen in de sportwereld. Hij krijgt die sanctie opgelegd van de Amerikaanse Arbitrageorganisatie (American Arbitration Association), zo laat Bruyneel dinsdag weten in een blog op zijn website. De AAA bevestigt het nieuws op zijn website.

jrosquin

De tienjarige schorsing, die met terugwerkende kracht geldt vanaf 11 juni 2012, is een uitloper van het grootschalige onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA tegen ex-renner Lance Armstrong, van wie Bruyneel jarenlang de ploegleider was. Armstrong werd in 2012 zelf levenslang geschorst voor zijn dopinggebruik. Hij moest ook zijn zeven Tourzeges inleveren.

"Onbevoegd"

In zijn blog hekelt de 49-jarige Bruyneel de beslissing van de AAA en stelt zich vragen bij de bevoegdheid van de organisatie (en van USADA) om over hem te oordelen.

"Ik ben een Belg en woon in het Verenigd Koninkrijk. Ik ben nooit lid geweest van USA Cycling, noch heb ik ooit een document ondertekend dat USADA of de AAA autoriteit over mij zou geven", schrijft Bruyneel. "Geen enkele van de overtredingen tegen de antidopingregels die door USADA zijn aangehaald, hebben plaatsgevonden op Amerikaans grondgebied. Het is niet aanvaardbaar of correct dat USADA, of een andere Amerikaanse organisatie, vrij kan kiezen welke persoon het vervolgt, zonder daarbij rekening te houden met welke grens dan ook."

Verder haalt Bruyneel uit naar de manier waarop USADA haar beruchte onderzoek heeft gevoerd. Hij voert aan dat zijn rechten niet zijn gevrijwaard en stelt "nog amper vertrouwen te hebben in de manier waarop in het wielrennen problemen worden opgelost".

Volgende stap

Bruyneel zegt te onderzoeken wat zijn volgende stap wordt. Hij kan de beslissing van de AAA aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. "Maar dan moet ik opnieuw vertrouwen geven aan de arbitrage."

Naast Bruyneel kregen ook toenmalig ploegdokter Pedro Celaya en teamtrainer Jose 'Pepe' Marti lange schorsingen van acht jaar opgelegd. Het duo staat, met terugwerkende kracht, aan de kant tot 11 juni 2020.

Belga Foto EPA (Bruyneel en Armstrong, na diens zevende Tourzege)

MEER OVER Johan Bruyneel

Meer sportnieuws