Mezenvangers starten 150-jarig bestaan met lancering eigen feestbier

De Mezenvangers van Wijnegem vieren dit jaar hun 150-jarig bestaan. Daar gaan uiteraard een aantal festiviteiten mee gepaard. Eerste actie was de verkoop van speciaal Mezenvangersbier op de traditionele paasmarkt.

Timmermans Jan

Het 'mezenvangen' wordt alleen nog in Wijnegem beoefend. Bart Vercammen vertelt: "Het 'mezenvangen' is een oud gebruik waarbij Antwernaars, getooid in boerenkieltje, al in 1819 naar 'den buiten' trokken om er meesjes te vangen. De vogeltjes werden opgeschrikt door een uil in een kooi en lieten zich vangen aan stokken met lijm. Onze vereniging nam in 1864 dat gebruik over, dat elke eerste zondag van oktober plaatsvindt."

In plaats van vogels worden nu pinten gepakt en trekken de Mezenvangers er een hele dag op uit om te musiceren, te zingen en te drinken in de diverse cafés die worden bezocht. Die kroegentocht beperkt zich niet tot Wijnegem alleen, want de locaties variëren elk jaar: Overmere, Rijkevorsel, Malle... "Toen we 140 jaar bestonden, trokken we naar Antwerpen, waar het allemaal begon. Nu, op 5 oktober 2014, gaan we opnieuw naar Antwerpen", vervolgt de voorzitter.

Om aan de bevolking van Wijnegem mee te laten genieten van het Mezenvangen, wordt vrijdag 12 september een extra-editie, zeg maar een generale repetitie voor het echte werk, ingelast. Dan kan iedereen vanaf 19u de Mezenvangers vergezellen naar alle cafés van Wijnegem.

Donderdagavond 11 september worden de Mezenvangers officieel ontvangen in het gemeentehuis van Wijnegem voor een hulde. Twee dagen daarna, zaterdag 13 september, is het feest in GC 't Gasthuis met optredens van Axl Peleman en de groep Zingelong.

Vik Werrebroeck werkt aan een boek over de geschiedenis van de Mezenvangers.

Info: 03.353.07.43 (Bart Vercammen)

JAN VORSSSELMANS

Foto Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners