Nederlandse actrice Mimi Kok (80) overleden

Actrice Mimi Kok is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Dat meldde haar biografe Gonny van Oudenallen zondag. Kok overleed aan een longziekte. De geboren Amsterdamse werd op jonge leeftijd ontdekt door Toon Hermans. Ze speelde zowel komische als serieuze rollen.

drombouts

Mimi Kok was een 'krasse knar': tot op hoge leeftijd speelde ze mee in toneelvoorstellingen. Tijdens de Gaypride in Amsterdam in 2013 nam ze als 79-jarige nog plaats op een boot van zorginstelling Cordaan. Liggend in een bed speelde ze een cliënt die verzorging kreeg. Dat ze nog zo actief was, bewees ze ook door haar deelname aan realityprogramma 'Krasse Knarren' van Omroep Max in 2012, waarin vijf oudere bekende Nederlanders samen één week in een huis verbleven.

Kok, geboren op 25 januari 1934 in Amsterdam, begon in 1951 te proeven aan het theater toen ze werd uitgeroepen tot Miss Zandvoort. Daardoor werd ze ontdekt door cabaretier Toon Hermans, bij wie ze een tijdje mocht werken. Eind jaren 50 vertrok ze naar de Verenigde Staten. Ze wilde zich verder in het vak bekwamen, vooral op musicalgebied. Het lukte echter niet om in Amerika een ster te worden, waarna ze in een depressie belandde.

Terug in Nederland werkte ze opnieuw als assistente bij Toon Hermans en blies de rasartiest, die niet wilde opgeven, haar toneelcarrière nieuw leven in. Kok speelde als actrice in zo'n 30 toneelstukken, films en televisieseries, waaronder Pension Hommeles (een komische televisieserie eind jaren 50) en De Fabriek (1981).

Haar bekendste rol kreeg ze in 1978 in de tv-serie 'Het is weer zo laat!', van Wim T. Schippers. In de serie (die ook bekendstond als 'Waldolala') speelde ze de gezellige Gé Braadslee, de vrouw van nachtclubeigenaar Waldo van Dungen (vertolkt door Dolf Brouwers alias Sjef van Oekel). Naar aanleiding van die rol werd ze uitgeroepen tot Popvrouw van het Jaar.

In de jaren 90 had ze een bijrolletje in de komedie 'In voor- en tegenspoed'. De laatste jaren speelde ze voornamelijk volkstoneel, al verscheen ze zo nu en dan nog op tv. Vlak voor haar 80e verjaardag werd ze in een ziekenhuis in Amsterdam opgenomen met een longontsteking.

Zaterdag overleed Kok, die ongehuwd en kinderloos is gebleven, aan de longaandoening.

Nu in het nieuws