Antwerp Giants leven vol vertrouwen naar bekerfinale van maandag toe

The seven year itch? Pakt Port of Antwerp Giants na 2000 en 2007 zijn derde Belgische beker? Als Oostende maandagmiddag voor de bijl gaat, is het zover. Zaterdagavond werkte het haventeam zich na een even hoogstaande als spannende en emotievolle halve finale met 80-82 voorbij Charleroi.

drombouts

Roel Moors was met zijn veelzijdigheid een van de Antwerpse uitblinkers. "De match tegen Charleroi had alles wat een topper nodig had. Langs beide kanten was het hoogstaand. Je zag hoe graag we het wel wilden. Allemaal. Tot op het einde. En uiteraard geldt dat ook voor Charleroi, maar bij ons was die zegedrang misschien net een tikkeltje sterker."

Vijf minuten voor tijd stonden Pearson en co negen punten achter (71-62) , maar een Antwerps slotoffensief liet de situatie toch nog kantelen. "Op dat moment hadden we het even moeilijk. We creëerden geen stops meer en geraakten nog moeilijk aan scores. Een paar simpele en belangrijke baskets in transitie hielpen ons over dat dode punt heen. In basketbal kan het momentum heel snel van kamp wisselen."

Maandagmiddag volgt dan de finale: Port of Antwerp Giants tegen Oostende. "Ik verwacht een topmatch", zegt Roel Moors. "Beide teams hebben in hun onderlinge ontmoetingen al steevast een hoog niveau gehaald. En laat Oostende maar lichtjes favoriet zijn, maar ik geloof er honderd procent in. Twee jaar geleden stonden we tegen Aalster in de finale, die we op pijnlijke wijze verloren. Die zure nasmaak is nog altijd niet helemaal weg. De beste manier om die door te spoelen, is uiteraard winnen. Ook voor de fans, die ons weer voortreffelijk steunden, zo dat een mooie beloning zijn."

Ook coach Paul Vervaeck straalde als een Leuvense stoof. "Na een paar superwedstrijden waarin we het net niet haalden, viel het dubbeltje eindelijk eens naar onze kant. Anderzijds verdienden we deze zege wel. Ik denk we minstens 35 minuten aan de leiding hebben gestaan en op het einde knokten we nog geweldig terug. Sommige mensen halen Pearson en Moors naar voren, en niet onterecht, maar dit was vooral de vrucht van een sterk collectief. Mag ik ook onderstrepen dat het publiek van deze match heeft kunnen genieten? En dat we geweldig gesteund werden door onze fans, een echte zesde man die ons de hele match aanmoedigde en ons er op het einde mee doorsleurde. Hopelijk kunnen we hen maandag een prijs geven."

De meest opvallende statistiek na veertig minuten intens spel? Port of Antwerp Giants telde slechts zes turnovers. "Dat wijst erop hoe hoog het niveau was. We begonnen heel gecontroleerd aan de match, alleen geraakten onze grote jongens te snel in foutenlast. De rotatie werd dan wat moeilijker. Ik moest zelfs met Ben Simons op de 4 spelen. "

Het is zeven jaar geleden dat het Antwerps basketbal een beker de lucht mocht insteken. Vervaeck heeft goede hoop. "Niet alleen onze fysieke conditie, maar ook onze mentale toestand is goed. Anders kan je zo geen ultieme comeback neerzetten. De zege tegen Charleroi heeft onze mentale conditie nog opgeschroefd. We geloven er allemaal in."

Marc Vermeiren

Archieffoto Gmax

Charleroi: ( 27 op 58 shots, waarvan 7 op 24 driepunters, 19 op 22 vrijworpen en 25 fouten) MALLET 13-12, WATKINS 6-9, BEAUBOIS 7-9 , TRAPANI 0-0, BROYLES 2-7, ,Beghin 2-2, Hamilton 3-0, Krupalija 0-0, Broyles 2-7, Port of Antwerp Giants: (27 op 57 shots, waarvan 9 op 24 driepunters, 19 op 26 vrijworpen en 24 fouten) MWEMA 2-4, TURNER 10-4, STEWART 3-9, DE ZEEUW 0-12, PEARSON 11-8, Moors13-4, Thomas 0-0, Spica 2-0, Simons 0-0, Kwarts: 18-20, 19-21, 25-17, 18-24

Waar en wanneer?

Paleis 12 Heizel, Paasmaandag 15u

Info en tickets?

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal