Panama beveiligt wandelroutes na verdwijning twee Nederlandse meisjes

De Panamese overheid neemt maatregelen om de veiligheid te vergroten op de wandelroutes waar begin april twee Nederlandse vrouwen verdwenen. Dat meldt de krant Algemeen Dagblad (AD) zondag op zijn website.

evrolix

Volgens een Nederlandse gids zal worden afgeraden zonder gidsen te wandelen en komt er een betere bewegwijzering. De Nederlandse studentes Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) verdwenen op 1 april, vermoedelijk tijdens een wandeling bij het dorp Boquete.

"De autoriteiten hebben ons en alle andere gidsen gevraagd om wandelaars af te raden alleen op pad te gaan en ze te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid indien ze toch verder lopen", zegt gids Terry van der Vooren aan het AD. Het waarschuwen van toeristen is volgens de gids geen overbodige luxe. "Afgelopen week heb ik nog tegen een paar toeristen gezegd dat ze toch echt niet op slippers en in korte broek de route naar de vulkaan konden lopen."

De rangers van het nationale park Volcan Baru, waar de twee vrouwen de route naar de vulkaan wilden volgen, hebben eveneens een brief gekregen van de overheid, waarin staat dat er altijd minstens één ranger op post moet zijn. Op de wandelroutes in de bergen rond het nationale park, waar sowieso geen rangers zijn, komen er bordjes die de toeristen duidelijk moeten maken dat wandelen zonder gids voor eigen verantwoordelijkheid is.

De reisorganisaties die excursies organiseren in het gebied, mogen tot slot geen reisleiders meer laten optreden als gids, aldus van der Vooren. De gidsen in het gebied kregen een officieel kaartje waarmee ze zich kunnen identificeren als erkend gids.

Belga Foto Reuters

Nu in het nieuws