1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Onkelinx wil orthodontie terugbetalen tot 12 jaar

Laurette Onkelinx (PS) heeft een plan opgesteld om onze mond- en tandgezondheid te verbeteren. Ze wil onder andere de kosten drukken, de leeftijd voor orthodontie wijzigen en schoolcontroles uitvoeren. De uitvoering van het plan kan tot 40 miljoen euro per jaar kosten.

fvranckx

Eerst en vooral wil minister van Volksgezondheid Onkelinx de drempel naar een bezoek aan de tandarts verlagen door de kosten te drukken. Dat wil ze onder meer doen door tandartsen mee in medische centra onder te brengen. Zo kan de prijs van een tandartsbezoek opgenomen worden in het forfait dat de patiënten er betalen.

Een van de opvallendste wijzingen die Onkelinx wil doorvoeren, is de verhoging van de leeftijd voor zogenaamd vroege orthodontische behandelingen. Nu worden die terugbetaald voor kinderen tot en met negen jaar. Die leeftijd zou opgetrokken worden tot twaalf jaar.

Ook per leeftijdscategorie wil de minster vernieuwingen aanbrengen. Zo plant ze voor kinderen een uitgebreid tand onderzoek tijdens de medische onderzoeken op school. Specifiek voor zwangere vrouwen wil de minister een gratis onderzoek vanaf de vierde maand van de zwangerschap. En voor ouderen die in een rust- of verzorgingstehuis verblijven, wil de socialiste het mogelijk maken om ter plaatse een mondhygiënist te raadplegen. De opvolging van alle patiënten wil Onkelinx verbeteren met een Globaal Tandzorg Dossier.

NDB, Archieffoto's

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER