1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Dertiende dode geborgen na lawine op Everest, families sjerpa's krijgen 295 euro

Hoop op overlevenden van de lawine op de Mount Everest is er niet meer. De omstandigheden op de berg zijn te bar. De meeste slachtoffers zijn inmiddels geborgen, naar drie mannen wordt nog gezocht.

fvranckx

Na het tot nog toe zwaarste klimmersongeval op de Mount Everest is nog een slachtoffer van de lawine geborgen. Daarmee zijn er intussen 13 lijken gevonden, aldus de autoriteiten in Nepal. Drie mannen worden nog vermist, naar hen wordt zondag verder gezocht.

Hoop op overlevenden is er niet, zei Dipendra Poudel van het ministerie van Toerisme. Een lawine had vrijdag Nepalese berggidsen en dragers meegesleurd. Zeven mannen werden in de daaropvolgende uren levend teruggevonden.

Er was op die plaats van de hoogste berg van de wereld geen mogelijkheid om voor de plots losgekomen lawine weg te rennen, vertelde een overlevende aan de plaatselijke media. "We dromden samen en hielden elkaar vast. Maar in een mum van tijd waren we allen bedolven", zo werd de man geciteerd.

De Nepalese regering bood de families van de slachtoffers 40.000 roepie (ongeveer 295 euro schadeloossteling aan. Nabestaanden wezen dit als schandalig van de hand.

De sjerpa's behoorden tot vijf grote expedities. Ze waren 's ochtends vroeg van het basiskamp vertrokken om de route voor betalende alpinisten voor te bereiden. Vooraleer ze kamp 1 bereikten, waar ze tenten wilden opbouwen en voedsel opslaan, werden ze op 5.800 meter hoogte door een massa ijs en sneeuw meegesleurd.

Belga, Foto's AFP