N-VA wil lagere vergoedingen OCMW-raadsleden

N-VA Herentals agendeert op de OCMW-raad van dinsdag een voorstel om een aantal vergoedingen voor OCMW-raadsleden te halveren. "In tijden van crisis is het aan politici om het goede voorbeeld te geven en in de eerste plaats te besparen op zichzelf. De besparing levert de komende vijf jaar maar liefst 80.000 euro op", zo meent de N-VA. De partij rekent op de steun van meerderheidspartijen sp.a en CD&V.

awillems

OCMW-raadsleden ontvangen een vergoeding voor hun inzet in de OCMW-raad, maar daarnaast zetelen een aantal OCMW-raadsleden nog in afgeleide OCMW-organen. Zo is er het Vast Bureau of dagelijks bestuur van het OCMW, en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst dat steundossiers behandelt. Zowel in de OCMW-raad zelf, als in het Vast Bureau en het Bijzonder Comité liggen de vergoedingen op het wettelijke maximumbedrag van 200 euro. Voor de N-VA mag dit heel wat minder zijn.

"Populisme"

De N-VA stelt voor om de vergoedingen voor het Vast Bureau en het Bijzonder Comité te halveren. OCMW-raadslid Pieter Laureys: "Gemeenteraadsleden ontvangen voor een commissievergadering ook maar een half presentiegeld, en terecht. Er is dus geen enkele reden waarom dit niet zou gelden voor de OCMW-raadsleden in het Vast Bureau en het Bijzonder Comité."

Volgens de N-VA levert het voorstel een maximale op van 16.000 euro per jaar of 80.000 euro de resterende vijf jaar van deze legislatuur. "Het geld dat op die manier bespaard wordt, kan meteen een sociale bestemming krijgen. Armoede bij kinderen is bijvoorbeeld een steeds groter wordend probleem. Het vrijgekomen geld zou meteen goed geïnvesteerd zijn", meent besluit Pieter Laureys.

Schepen van Financiën en van OCMW Jan Bertels (sp.a) reageert schamper: "Anderhalf jaar geleden, bij het aantreden in de OCMW-raad, heeft de N-VA zelf de tarieven mee gestemd. Nu, valk voor de verkiezingen met zo'n voorstel komen noem ik populisme. Maar goed, de OCMW-raadsleden beslissen daar straks zélf over, hé."

Marc HELSEN

MEER OVER N-VA

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio