Wie toerist laat overnachten riskeert boete

De overheid gaat actief op zoek naar mensen die in hun woning een kamer aanbieden aan toeristen via websites als airbnb.be en couchsurfing.org. Zij krijgen een brief waarin ze op hun verplichtingen gewezen worden. Als ze geen gevolg geven aan de brief, riskeren ze een boete van 250 euro.

jrosquin

Op websites zoals airbnb.be en couchsurfing.org kunnen mensen hun woning, al dan niet tegen een kleine vergoeding, ter beschikking stellen van toeristen. “Iedereen die toeristen ontvangt en daar openlijk over communiceert, is verplicht om zich aan te melden bij de dienst Toeristische Vergunningen”, zegt Geert Martin van het departement Internationaal Vlaanderen, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de vergunning en controle van toeristische logies.

Brandveiligheid

Er worden ook extra eisen gesteld aan de brandveiligheid van een particuliere woning als er toeristen verblijven. Zo moet er in de woning duidelijke signalisatie van evacuatiewegen aangebracht worden. Ook moet er een brandblusapparaat aanwezig zijn. De kosten om te voldoen aan de eisen kunnen hoog oplopen.

“Wie nog niet geregistreerd is, ontvangt een aanmaningsbrief”, zegt Geert Martin. “Mensen krijgen de tijd om alles in orde te brengen op het vlak van brandveiligheid en hygiëne. Als ze niet reageren, gaat het dossier naar de cel Handhaving.” En dan riskeren de ‘verhuurders’ een administratieve geldboete. “Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om mensen die vreemden een slaapplaats aanbieden. Wie een vriend onderdak geeft, valt niet in die categorie.”

Mensen die al jaren gebruikmaken van websites als couchsurfing.org reageren vol ongeloof op dit initiatief van de overheid.

Bezorgde couchsurfers maakten al meteen een Facebookpagina aan onder de naam 'Overheid, blijf met je poten af van couchsurfing- en airbnb-initiatieven'. "Belgen die toeristen later overnachten via Couchsurfing of Airbnb zullen voortaan bestraft worden. Stop deze waanzin!", zo luidt het.

NADB Archiefbeeld Dirk Vertommen (Een man uit Olen biedt een slaapplaats aan aan toeristen)