Moeder lanceert praatgroep over autisme

Greet Leemans is moeder van twee zoontjes, van vier en negen jaar oud, bij wie een autismespectrumstoornis werd vastgesteld. Na het verkrijgen van een aangepaste behandeling en een plek in het bijzonder onderwijs, richt ze in Kapellen een praatgroep op.

ikerremans

Om de weg te vinden naar de beste begeleiding en ook om ervaringen met andere ouders te delen, ging Leemans vorig jaar op zoek naar een praatgroep. “Ik had nood aan ervaringsuitwisseling met andere ouders die begrepen hoe de situatie in elkaar zat. Ik wilde kunnen meebabbelen over waar anderen mee zaten op dat moment en samen naar een oplossing zoeken. Ook wilde ik leren van de ervaringen van de andere ouders met oudere kinderen.”

Auti-coach

In de Antwerpse regio bestond die praatgroep niet, dus besloot Leemans met de steun van de lokale afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Autisme om een eigen praatgroep, OASE, op te richten. Samen met vijf andere mama’s trekt ze er de kar. Wat startte als een groepje mama’s die bijeen kwamen bij Greet thuis, is inmiddels een heuse praatgroep van twintig mensen die in het jeugdcentrum maandelijks rond deelaspecten van de opvoeding van kinderen met autisme discussieert.

Greet Leemans is tevreden met het resultaat van haar actie. “Ik ben via mail mensen uit Brugge en Tienen aan het adviseren over de organisatorische kant om daar een praatgroep op te starten. In de buurt is er een tweede initiatief gestart voor jongvolwassenen met autismespectrumstoornis om geregeld bij elkaar te komen."

Zelf is Leemans vorig jaar ook gestart met de studie maatschappelijk werk. “Ik wil me specialiseren in werken rond autisme. Zo kan ik later professioneel met een dosis ervaring en goede basis als ‘auti-coach’ de beste hulp bieden”, zegt ze trots.


De praatgroep OASE komt elke tweede dinsdag van de maand bijeen van 20 tot 22 uur in jeugdcentrum Den Biz aan de Eikendreef in Kapellen. De toegang is gratis. Voor meer informatie, kan u contact opnemen met Greet Leemans: 0495 54 11 47.

Ellen De Proost Foto W&F

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio