Pistorius tijdens kruisverhoor: "Ik schoot niet op Reeva"

Op het proces tegen de Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius noemt de openbare aanklager diens versie van het verhaal "absoluut onaannemelijk". Pistorius zegt zich niet veel meer te herinneren, maar geeft zichzelf de schuld voor de dood van zijn vriendin.

evrolix

De Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius heeft op de vierde dag van het kruisverhoor volgens de openbare aanklager weert tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Pistorius heeft zijn verdedigingsstrategie veranderd, beschuldigde aanklager Gerrie Nel de 27-jarige atleet, die wegens de moord met voorbedachte rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp is aangeklaagd. "U pleit niet meer voor zelfverdediging. U zegt nu dat u niet meer weet waarom u geschoten hebt", zei Nel. Hij had destijds geen tijd gehad om na te denken, zei Pistorius. "Ik heb niet op Reeva geschoten".

Pistorius toonde tijdens het verhoor herhaaldelijk "gaten in zijn geheugen". Op de vragen van Nel, die naar tegenstrijdigheden in de verklaringen van de hardloper verwees, antwoordde Pistorius maandag meerdere keren dat "hij het zich niet meer kon herinneren" of "niet zeker was". Hij verstaat de vragen niet, benadrukte de atleet, die zijn gezicht in zijn handen verborg en luidop snikte.

waarschuwingsschot

Pistorius' versie van het verhaal is compleet onaannemelijk, zei Nel. De gehandicapte profsporter had in de nacht van Valentijnsdag in februari 2013 in zijn woning zijn destijds 29-jarige vriendin doodgeschoten. De "blade runner" beweert dat hij achter de gesloten badkamerdeur een inbreker vermoedde.

Pistorius heeft volgens deze versie van het verhaal onverantwoord gehandeld, zei de aanklager. "Het had een kind kunnen zijn. Of een ongewapende inbreker. Maar u heeft hem geen kans gegeven. U hebt gewoonweg het vuur geopend. Een verstandige mens had een waarschuwing geroepen of een waarschuwingsschot gelost, meende Nel. Pistorius zei dat hij verantwoordelijk is voor "het ongeval". "Ik geef mezelf de schuld dat ik Reeva het leven heb ontnomen".

Pistorius maakte maandag op het proces in Pretoria een rustige, maar uitgeputte indruk. Zijn gezicht was lijkbleek. Op de vraag van de aanklager waarom er dichtbij het bed een spat bloed was aangetroffen, alhoewel zijn vriendin in bad was gestorven, antwoordde Pistorius dat hij niet kon volgen. Vrijdag al waren tegenstrijdigheden aan het licht gekomen. Hij gaf toe dat hij sinds de feiten uiteenlopend over details zoals het uitschakelen van de alarminstallatie had gesproken. Na het eind van de zittingsdag verliet Pistorius snel de gerechtszaal in Pretoria, maar deelde buiten nog een paar handtekeningen uit aan wachtende supporters.

Belga Foto AFP

Vastgoed

Jobs in de regio