Haven definitief eigenaar van Opelgronden

Haven definitief eigenaar van Opelgronden

Haven definitief eigenaar van Opelgronden

Print
Na jaren leegstand ziet het er naar uit dat het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen binnenkort initiatieven zal kunnen nemen om de 96 hectare gewezen Opelgronden tot ontwikkeling te brengen.

Reeds enkele dagen gonsde het van geruchten over een nakende deal en maandagmiddag werd een en ander nog ontkend door General Motors, maar maandagavond bleek er dan toch een definitief akkoord te zijn.

General Motors en het havenbedrijf lagen al jaren met elkaar in de clinch. GM beweerde kopers te hebben die bijna 100 miljoen euro wilden geven, de haven zou slechts 30 miljoen willen betalen.

Uiteindelijk hakte een arbitragecommissie vorig jaar de knoop door maak ook dat bleef aanslepen. Vandaag/maandag dan deelde minister-president Kris Peeters mee dat er nu een definitief akkoord is. Het havenbedrijf betaalt 41,8 miljoen euro cash voor de gronden en heeft 1,7 miljoen voorbehouden voor de bodemsanering.

Agesproken is ook dat GM 3,6 miljoen euro aan overheidssteun zal terugbetalen en de haven 5 miljoen euro stort in het Hermes-ontwikkelingsfonds.

Van Peel

In een eerste reactie zegt de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel 'verheugd te zijn over dit resultaat'. "In plaats van een nog jaren aanslepend juridisch dispuut kunnen we nu eindelijk beginnen methet tot ontwikkeling brengen van deze 96 hectares."

"De eerste vraag zal zijn of we hier een industriële speler kunnen brengen. Dat zal niet gemakkelijk zijn maar tot nog toe lag er steeds die hypotheek die nu gelukkig gelicht is. Tegelijk is ook de prijs een goede zaak als je weet dat er volgens GM geïnteresseerden waren die meer dan 90 miljoen wilden bieden. En deze gronden verwerven wij nu in eigendom om ze in concessie verder uit te geven."

PVb

Foto Stefaan Van Hul

.

Nu in het nieuws