"Eén uitspraak van arbeidshof zal beleid OCMW niet veranderen"

Antwerps OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) gaat het beleid van haar OCMW niet aanpassen na de uitspraak van het arbeidshof rond het dossier van Sherif Y., een Bulgaarse Antwerpenaar die zijn leefloon tijdelijk geschorst zag nadat hij tot twee keer toe onwettig afwezig was op een cursus Nederlands.

jatimmermans

Volgens Homans gaat het om één negatieve rechterlijke uitspraak, terwijl "de rechtspraak ons in 97 procent van de gevallen gelijk geeft".

Homans stelt dat OCMW-klanten er in Antwerpen goed van op de hoogte zijn dat het wegblijven van de Nederlandse les een reden kan zijn om het leefloon te schorsen, aangezien dat in het Vademecum van het OCMW staat. Eerder zei ze ook al dat maatschappelijk werkers diezelfde boodschap steevast overbrengen aan OCMW-klanten die een leefloon aanvragen.

Het Vademecum zal ook niet worden aangepast nu het arbeidshof het OCMW op de vingers tikte. "Eén uitspraak van het arbeidshof over een individueel dossier, verandert niets aan het beleid dat de kennis van het Nederlands centraal stelt", vindt Homans, die zegt niet te kunnen ingaan op de details van het dossier in kwestie. "Maar nogmaals: er is geen enkele basis om dit vonnis te beschouwen als een terechtwijzing voor een ongeoorloofde praktijk. De kennis van het Nederlands is cruciaal in de strijd tegen kansarmoede en generatiearmoede. We zullen dan ook taalinzet en werkbereidheid blijven vragen."

Lees ook: OCMW te streng voor spijbelaars met leefloon

Belga

Archiefbeeld Belga: Liesbeth Homans

MEER OVER Liesbeth Homans