Gewapend commando wilde mogelijk drugsbaron bevrijden

Het commando van vier mannen dat zondagavond geprobeerd heeft om de gevangenis van Sint-Gillis binnen te dringen, zou de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak willen bevrijden hebben. Het Brusselse parket kon de informatie voorlopig bevestigen noch ontkennen.

ikerremans

De 34-jarige Benabdelhak werd eind januari opgepakt op de Brusselse Louizalaan en zou binnenkort uitgeleverd worden aan Frankrijk, waar hij gezocht wordt voor internationale drughandel. In november 2008 bevrijdde een zwaarbewapend commando hem al eens uit de handen van de Franse gendarmerie.

De vier mannen gingen zeer professioneel te werk. Het viertal was zwaarbewapend, aarzelde niet om die wapens te gebruiken, maar bleef de hele tijd verbazingwekkend kalm en georganiseerd.

Schoten

De vier daders boden zich rond 20.15 uur aan de gevangenispoorten aan en deden zich voor als politieagenten. "Ze hadden een wagen met een blauw zwaailicht en politie-armbanden", zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. "Toen het personeel hen niet binnenliet, reed die wagen weg en stormde een bestelwagen op de poorten af."

Die bestelwagen beukte de deuren in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten, gijzelden ze kort een verpleegster, maar toen ook dat niet hielp, gingen ze er in hun twee voertuigen vandoor. "Daarna ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring", zegt de parketwoordvoerster. "De politie heeft die moeten stopzetten toen de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten."

De twee vluchtvoertuigen werden later uitgebrand teruggevonden in Waterloo en in de Brusselse regio. In de bestelwagen lagen nog twee kalasjnikovs.

"We hebben een mogelijk spoor naar een groep daders, maar daarover geven we voorlopig geen commentaar", zegt parketwoordvoerster Vanderputten nog.

Belga Foto Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio