China stelt pandareis naar Maleisië uit door vermiste Boeing

China heeft de reis van twee reuzenpanda's naar Maleisië uitgesteld. Het koppel Fu Wa en Feng Yi was beloofd om de veertigste verjaardag van de diplomatieke banden tussen de landen te vieren, maar de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines steekt daar voorlopig een stokje voor.

ikerremans

"Aanvankelijk zouden de twee panda's aankomen op 16 april, maar wegens de verdwijning van vlucht MH370 heeft de Chinese ambassadeur gezegd dat ze ten vroegste eind mei gestuurd zullen worden", zei de Maleisische milieuminister Datuk Palanivel aan het nieuwsagentschap Bernama.

De Chinezen lieten verstaan dat de prioriteit nu ligt op het vinden van het vliegtuig. Maar de panda's zullen uiteindelijk wel naar Maleisië vertrekken, klinkt het in een mededeling van de Chinese ambassade in Maleisië. "In nood kent men zijn vrienden, toont onze veertigjarige diplomatieke geschiedenis", staat er. "China en Maleisië zijn als familie. Onze bilaterale banden zullen niet verstoord worden door één enkel incident."

De relatie tussen Maleisië en China is wat bekoeld door de Chinese woede over de manier waarop Maleisië de ramp met MH370 heeft aangepakt. Van de 227 passagiers op het verdwenen vliegtuig, waren er 153 Chinees. Familieleden van de Chinese reizigers noemden de Maleisische overheid "leugenaars" en "moordenaars" bij protest voor de Maleisische ambassade in Peking. De Chinese overheid zette druk op Maleisië om intensiever te zoeken.

Belga Foto EPA

Vastgoed

Jobs in de regio