Van moord verdachte Antwerpenaar vrijgelaten in Cambodja

Het gerecht in Cambodja heeft donderdag Olivier Van Den Bogaert (42) vrijgelaten. De uitgeweken Antwerpenaar werd midden april van vorig jaar gearresteerd op verdenking van verkrachting en moord op een 25-jarige Franse toeriste.

fvranckx

"Hij is een wrak. Hij zit zowel fysiek als mentaal helemaal aan de grond en neemt zware medicijnen om op de been te blijven", zegt zijn broer Ian Van Den Bogaert die in Antwerpen woont. Donderdagochtend werd zijn broer Olivier vrijgelaten.

"Mijn moeder is ginder en verblijft nu met hem in een hotelletje. Hij zou het liefst zo snel mogelijk naar België terugkeren maar kan het land niet uit omdat ze zijn paspoort hebben afgenomen", klinkt het.

Joren Vandeweyer van de FOD Buitenlandse Zaken bevestigt dat onze landgenoot onder voorwaarden is vrijgelaten. "Hij mag het land verlaten wanneer het onderzoek volledig is afgerond", klinkt het.

Olly's Place

Olivier Van Den Bogaert, die getrouwd was met een Thaise met wie hij een kindje heeft, verliet enkele jaren geleden ons land om zijn geluk te zoeken in Cambodja. Hij opende er net buiten Kampot het gastenverblijf voor rugzaktoeristen Olly's Place.

Hij genoot er met volle teugen, zo getuigen foto's op het internet. In een interview met een lokale krant over buitenlanders in Cambodja, vertelde hij hoe gelukkig hij daar was en dat hij er nooit meer weg wilde.

Ecuador

Vorig voorjaar zette hij plots alles te koop en wilde naar Ecuador verhuizen. Maar voor het zover kwam, sloeg de Cambodjaanse politie hem in de boeien en stopt hem in de gevangenis.

Rugzaktoeriste Ophélie Begnis (25) uit het Franse Lyon was alleen op reis en logeerde tijdens haar rondreis door Cambodja in Olly's Place. Een paar dagen na haar aankomst daar, op 9 februari 2013, werd haar lichaam uit een meer in het zuiden van de stad Kampot gevist. Ze was verkracht en werd daarna op gruwelijke wijze vermoord.

Van Den Bogaert werd opgesloten, ook al waren er geen harde bewijzen tegen hem. Een kroongetuige die verklaarde dat hij de Belg op de fiets van het slachtoffer had zien wegrijden van de plaats waar het lichaam werd gevonden, was bij een tweede verhoor plots niet zo zeker meer van wat hij had gezien. En er was geen DNA-match.

Onschuld

Olivier Van Den Bogaert schreeuwde zijn onschuld uit maar had het gevoel dat er niet eens naar hem geluisterd werd. Uiteindelijk zat hij bijna een jaar in de cel. De jongste maanden werd hij niet één keer nog ondervraagd."In erbarmelijke omstandigheden", zegt zijn broer.

"Dat hij donderdagochend werd vrijgelaten, hebben we vooral te danken aan de stille diplomatie van de Belgische consul in Bangkok (in Cambodja is geen Belgische ambassade of consulaat) en de tussenkomst van eurocommissaris Karel De Gucht", zegt Ian Van Den Bogaert.

Een schim

Hoe het nu verder moet, weet zijn broer ook niet. "We hopen in de eerste plaats dat hij snel weer de oude wordt. Olivier is nog een schim van wie hij was toen hij een jaar geleden werd opgesloten", klinkt het.

Hoe lang het onderzoek in Cambodja nog kan duren, weet ook ons ministerie van Buitenlandse Zaken niet. Zolang het niet is afgesloten en hij niet buiten vervolging is gesteld, moet hij daar blijven.

In de moord op de Franse avonturierster zijn geen andere verdachten opgepakt.

TG

MEER OVER Cambodja