"Vrouw Wesphael stierf waarschijnlijk aan overdosis alcohol en geneesmiddelen"

Véronique Pirotton, de vrouw van Ecolo-politicus Bernard Wesphael, was op het moment van haar overlijden zwaar onder invloed van alcohol (2,99 gram). Het effect van de alcohol is nog versterkt door gebruik van benzodiazepine en antidepressiva. Dat besluiten de twee door de verdediging aangestelde experts.

tmas

"Op klinisch vlak spreekt het voor zich dat, in de ogenblikken voor het overlijden, de staat van bewustzijn van het slachtoffer en de mogelijkheid om te handelen en reageren sterk gewijzigd was, rekening houdend met de inname van alcohol en geneesmiddelen", luidt het.

De twee advocaten van Wesphael hebben de tegenexpertise die zij aangevraagd hadden, donderdag voorgesteld. Ze brachten in herinnering dat de these van moord van bij het begin betwist wordt en dat Wesphael zijn verklaringen, waarin hij elke betrokkenheid bij het overlijden van Pirotton ontkent, nooit heeft gewijzigd.

De experts zeggen ook "definitief de hypothese van een misdadige wurging uitgesloten te hebben". Over de traumatische letsels "die worden toegeschreven aan rechtstreekse slagen, wijzen bepaalde kenmerken erop dat die ook veroorzaakt kunnen zijn door vallen op de grond of tegen meubels".

"Wij hebben die experts gekozen, en wij betalen ze, maar wij hebben ze opgedragen een taak uit te voeren, niet met een bedoeling", klinkt het.

De raadkamer in Brugge verlengde vrijdag nog de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging heeft beroep aangetekend tegen die beslissing. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling spreekt zich op 15 april uit over de verdere aanhouding.

Belga, Foto Belga: Bernard Wesphael

Vastgoed

Jobs in de regio