Bel Canto ensemble brengt liederen uit Eerste Wereldoorlog

Print

Bel Canto ensemble brengt liederen uit Eerste Wereldoorlog

Essen -

Bel Canto is een solisten ensemble dat een repertoire brengt van musical, opera en operette. Ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog brachten ze dit jaar ook liederen uit deze oorlogsperiode.

Het werd een verrassende, meestal luchtige maar ook soms beklijvende terugblik naar de tijd toen de ‘Doodendraad’ een letterlijke en figuurlijke scheidingslijn betekende in onze regio.
Essen en Nieuwmoer werden afgesneden van Kalmthout en van de rest van het land.

“Terwijl er in de vijfjarige oorlog duizenden slachtoffers vielen op de slagvelden, probeerde het thuisfront het leven zo goed en zo kwaad als het kon, zijn dagelijkse gang te laten gaan”, zegt presentator Leo Ribbens. “Componisten, dichters en beeldhouwers bleven creatief voortwerken. Het resulteerde in een waaier van liederen uit de oorlogsperiode en uit alle windstreken. Hoe vreemd het ook klinkt, soms werd het soldatenleven en de gruwel van het front geïdealiseerd. Componisten zoals Robert Stolz leidden een dubbelleven. Overdag diende hij in het Oostenrijkse leger en ’s avonds schreef hij operettes”, weet Ribbens.

“Aan de andere kant van de oceaan werden liederen gemaakt met de bedoeling de Amerikaanse bevolking voor te bereiden op een deelname aan de grote oorlog. Tegelijkertijd werd en voor gezorgd dat de bevolking zich daar niet teveel zorgen over maakte”, legt Ribbens uit.

Meisjes naar het front.

In Europa werden liederen gezongen zoals ‘Danny Boy’, een melancholisch lied met Ierse roots. Het merkwaardige aan dit lied is dat het in de oorlog in oorsprong niet gezongen werd door de Ierse soldaten, maar wel door Amerikaanse en Canadese soldaten met Ierse voorouders.

De honderdduizenden jongens aan het front werden gemist op het thuisfront. Soms zo erg dat meisjes besloten ook naar het front te trekken, maar dan als verpleegster. Een lied als ‘I’m going to follow the boys’ van het duo Rogers en Monaco vertelt daarover.

Op 11 november 1918 werd in Compiègne de wapenstilstand ondertekend.
Overal ter wereld weerklonken vreugdekreten, werd er gedanst en gefeest. Vijf jaar oorlog waren voorbij. In de praktijk zou het nog maanden duren vooraleer de laatste soldaten opnieuw het thuisfront bereikten.

It's a long way to Tipperary is een lied dat beroemd werd in de Eerste Wereldoorlog. Het werd in 1912 geschreven door de Engelsman Jack Judge, wiens grootouders uit county Tipperary in Ierland kwamen. Hijzelf was echter nog nooit in Ierland geweest. Het lied symboliseerde voor iedere soldaat het verlangen naar huis. Het lied werd in de Eerste Wereldoorlog eerst vertolkt door Ierse soldaten, maar later werd het geadopteerd door zowel de Russen als de Fransen.

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio