De Gucht publiceert antwoord BBI

Eurocommissaris Karel De Gucht heeft woensdag de e-mail vrijgegeven die hij op 16 mei 2013 kreeg van Karel Philipsen, administrateur-generaal van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Daarin bevestigt Philipsen dat de "gevraagde documenten" bij het administratief dossier zijn gevoegd.

tmas

Afgelopen weekend raakte bekend dat De Gucht brieven stuurde naar de overste van BBI-controleur Karel Anthonissen over zijn dossier. De Gucht ontkende zondag nog dat hij op die brieven ooit antwoord kreeg, maar dinsdag bleek dat er wel degelijk reactie is gekomen.

De eurocommissaris maakt nu de e-mail bekend die hij op 16 mei kreeg van Frank Philipsen. "In antwoord op uw schrijven (...) en in toepassing van de wet betreffende de openbaarheid van bestuur heb ik de eer u mee te delen dat de door u gevraagde documenten bij uw administratief dossier, dat behandeld wordt door BBI Brugge, gevoegd werden", is daarin te lezen.

De Gucht bevestigt bij monde van zijn advocaten ook dat hij in vier jaar tijd nog een aantal contacten heeft gehad met de BBI. "Ik heb in het kader van de wetgeving op de openbaarheid van bestuur en op mijn vraag een korte mail ontvangen van dhr. Philipsen op 16 mei 2013 waarin mij wordt gemeld dat een aantal documenten bij het administratief dossier worden gevoegd. Daarnaast heb ik op circa 4 jaar tijd nog een aantal contacten gehad met de BBI ter opheldering van het bizarre verloop van de procedure. Ik aanvaard daarom niet de sfeer van verdachtmakingen die gecreëerd wordt in een dossier waar de rechtbank al een duidelijke uitspraak gedaan heeft. Ik aanvaard evenmin dat ik als politicus niet het recht zou hebben om initiatieven te nemen om mij te verdedigen tegen verdachtmakingen via perslekken. Ik ben ook niet van plan om nog verder commentaar te geven op deze zaak en concentreer mij verder op mijn taken als Europees Commissaris."

Crombez: "Goed voor dossier"

"De Gucht heeft nu een aantal dingen zelf rechtgezet, dat is goed voor het dossier." Zo reageerde staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez in Terzake.

Crombez stoort zich vooral aan het mogelijke ontstaan van een vermoeden dat de BBI niet iedereen gelijk behandelt. "Het vermoeden van een probleem is al te veel", zei hij. Zwijgen over het dossier is wat hem betreft geen optie. "Ik kan niet zwijgen, precies omdat het gaat om de beeldvorming rond een administratie die ik nodig heb om grote fraudedossiers aan te pakken. Er wordt een beeld geschapen dat iemand met macht impact kan hebben op wat er bij de BBI gebeurt, die dienst moet boven verdenking staan."

Belga, Archieffoto

MEER OVER John Crombez

Nu in het nieuws