Abou Jahjah: "Waarom verzoent men zich met Dewinter?" (video)

Print
Dyab Abou Jahjah, de Belgische activist van Libanese afkomst is sinds een tijdje weer in het land en heeft zijn maatschappelijk engagement nog lang niet verloren. "Iedereen zit zich hier plots te verzoenen met figuren als Filip Dewinter en Geert Wilders. Are you out of your mind?", zegt Abou Jahjah in een internetfilmpje dat een duidelijke knipoog bevat naar internetfenomeen Bear Grills van Antwaarpe.

"Wat gebeurt er hier?", vraagt Dyab Abou Jahjah zich af aan het begin van het internetfilmpje dat hij opnam met de eigen smartphone. "Iedereen zit zich hier plots te verzoenen met figuren als Filip Dewinter en Geert Wilders. Net flower power", sneert hij in een duidelijke verwijzing naar het filmpje dat Bear Grills van Antwaarpe in de wagen opnam met Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter.

'Geen bruggen bouwen met onderdrukkers'

Abou Jahjah gelooft duidelijk niet dat praten met tegenstanders zoden aan de dijk brengt. "Ik heb niks tegen verzoenen en bruggen bouwen […] maar mijn broeders en zusters zijn alleen de mensen die ook mij dat respect gunnen en dat gevoel van gelijkwaardigheid", stelt Abou Jahjah. "Ik wil geen bruggen bouwen met onderdrukkers, met mensen die vijandig zijn tegenover mij."

"Dus mensen: een beetje wakker worden, een beetje assertiever. Neem uzelf wat meer au serieux als burger", zegt Abou Jahjah, in wat gezien kan worden als een sneer naar Bear Grills. "Het gaat niet in orde komen door over de problemen te praten of communiceren. Niks verandert zonder eerst te sleutelen aan de machtsverhoudingen."

Nieuwe beweging

Abou Jahjah kiest voor de weg van de actie en herhaalt zijn voornemen om een nieuwe beweging op te starten. Die beweging moet er zowel komen in België en Nederland en misschien ook op andere plaatsen. "Dan voeren we samen een strijd voor gelijkwaardigheid, gelijke rechten, rechtvaardigheid en voor echte verandering."

"Flower power is leuk, maar echte power, zonder flower is wat telt in deze wereld en daaraan willen wij sleutelen", zo besluit hij.

Foto FrBe

Bekijk de video:

.

Nu in het nieuws