3.300 jaar oude sarcofaag ontdekt in Israël

In het noorden van Israël is een 3.300 jaar oude sarcofaag ontdekt met de persoonlijke bezittingen van een rijke. Dat maakte de Israëlische overheidsdienst voor antiquiteiten woensdag bekend. Het skelet van de volwassene werd aangetroffen in een cylindervormige doodskist uit klei. Het deksel van de kist beeldde een persoon uit. De laatste keer dat zo'n kist werd ontdekt in Israël was meer dan vijftig jaar geleden.

tmas

Samen met het lichaam werden bronzen voorwerpen begraven, onder andere een dolk en een schaal, samen met voor voedsel gebruikt aardewerk, tafelservies en objecten voor ritueel gebruik. Ook werden dierenbeenderen gevonden. Waarschijnlijk wilden de nabestaanden de overledenen helpen om zich te voeden en zich te verdedigen in het leven na de dood, overeenkomstig de religieuze overtuigingen van destijds in Kanaän en Egypte.

"We veronderstellen dat de overledene een verantwoordelijke was van Kanaänitische afkomst, in dienst van de Egyptische overheid", zegt de overheidsdienst voor antiquiteiten. Vast staat dat de persoon rijk was, want enkel de elite kon zo'n begrafenis betalen.

DNA-test

De doodskist wordt gezien als nieuw bewijs dat de Jizreëlvallei onder Egyptische controle stond in de late bronstijd, in de dertiende eeuw voor Christus. De Egyptische invloed reikte toen tot Kanaän.

Een Egyptisch scarabee-zegel, met tekens van farao Seti I, die toen heerste over het oude Egypte, werd gevonden naast het lichaam. De overheidsdienst voor antiquiteiten in Israël overweegt een DNA-test uit te voeren op het skelet om de afkomst van het lichaam te bepalen.

Belga, Foto AFP

Nu in het nieuws