Drie op drie voor Kittel in Scheldeprijs

Print

Drie op drie voor Kittel in Scheldeprijs

Marcel Kittel heeft voor het derde jaar op rij de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De Duitser van Giant-Shimano bleef de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin) en de Nederlander Danny Van Poppel (Trek) ruim voor na een massaspurt in Schoten. Tom Boonen trok de spurt aan voor zijn ploegmaat Alessandro Petacchi die vierde werd. Eerste Belg was Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen) op de 12de plaats.

Jan Ghyselinck, de Kazach Dmitriy Gruzdev, de Brit Luke Rowe en de Italianen Andrea Fedi met Ivan Balykin en Alessandro Bazzana tekenden voor de traditionele lange vlucht. Zij reden een maximumvoorsprong van 5:10 bij elkaar, voor het tempo in het peloton opgevoerd werd.

De zes leiders werden even opgehouden door een gesloten overweg, maar konden hun weg terug hervatten met een voorsprong van om en bij de twee minuten. Zij mochten de drie plaatselijke ronden in en rond Schoten, van elk 16,4 kilometer, aanvatten met nog 2:45 op de grote groep. Daarin bleven de renners van FDJ.fr samen met die van Giant-Shimano en Belkin het tempo bepalen. Bij het ingaan van de slotronde hadden de zes nog 1:30.

Op zeven kilometer van de finish versnelde Luke Rowe voorin. Drie kilometer verder werd hij weer gegrepen. Het was het sein voor Andrea Fedi om het te proberen, maar ook hij slaagde niet in zijn opzet en met nog iets meer dan twee kilometer voor de boeg smolt alles opnieuw samen, waarop Kittel met fietslengten voorsprong naar zijn vijfde zege van het seizoen spurtte.

De start van de Scheldeprijs werd overschaduwd door de dood van oud-renner René Mertens (92) die bezweek aan het Antwerpse MAS . Vermoedelijk werd hij getroffen door een hartfalen. Mertens won de Scheldeprijs in 1947.

Foto Belga

Meer sportnieuws