BBI houdt voorlopig lippen op elkaar over zaak-De Gucht

Vandaag/woensdag zal de FOD Financiën niet meer communiceren over het intern onderzoek naar het lek in het e-mailverkeer bij de Bijzondere Belasting Inspectie (BBI). Dat heeft Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, woensdagnamiddag aan Belga gezegd. Adyns zegt dat er "te gepasten tijde een persmededeling zal verstuurd worden", maar hij laat zich niet vastpinnen op een precies tijdstip.

jrosquin

"We communiceren wanneer het onderzoek rond is", zegt Adyns. Sommige media hadden gemeld dat het interne onderzoek vandaag/woensdag al antwoorden zou opleveren, maar dat is dus niet het geval.

"Het onderzoek is gisteren gestart en we werken er secuur en efficiënt aan, maar we zullen er pas over communiceren wanneer het volledig is afgerond", zegt Adyns. "Men is geneigd te denken dat als het om een administratie gaat, dat het dan een kwestie van weken zal worden", voegt de woordvoerder er nog aan toe. "Maar dat is hier zeker niet het geval."

Het intern onderzoek was dinsdag gevraagd door Hans D'Hondt, hoofd van de federale overheidsdienst Financiën, en gaat over het lekken van intern e-mailverkeer. Aanleiding waren berichten in de krant De Tijd van de voorbije dagen over de briefwisseling tussen Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) en de baas van de BBI, Frank Phi­lip­sen. In die brieven had De Gucht zich beklaagd over de gewestelijke BBI-directeur die een fiscaal onderzoek voerde naar De Gucht.

Dins­dag schreef de krant dat Phi­lip­sen een ver­trou­we­lij­ke e-mail van de Gent­se BBI-di­rec­teur Karel An­tho­nis­sen zou door­ge­speeld heb­ben aan De Gucht na een brief van de eu­ro­com­mis­sa­ris. Het on­der­zoek van de FOD Financiën moet klaarheid brengen over dat lek in het e-mailverkeer.

Belga Foto VRT: De Gucht dinsdag in Reyers Laat

MEER OVER Karel De Gucht

Nu in het nieuws