De Wever: "Antwerpse sp.a is niet in staat tot oppositie"

Print

De Wever: Antwerpse sp.a is niet in staat tot oppositie

Op de maandelijkse gemeenteraad in Antwerpen gaat het er de laatste tijd behoorlijk bits aan toe tussen meerderheid en oppositie. Niet dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) onder de indruk is. "De Antwerpse oppositie voert vooral onderling strijd, en niet tegen mij", zegt hij een interview met het weekblad Knack waarin hij nietsontziend uithaalt naar de linkse partijen en sp.a-oppositieleidster Yasmine Kherbache in het bijzonder.

Tegenover de grote centrumrechtse meerderheid zit in de Antwerpse gemeenteraad een stevig links oppositieblok. Daarin ziet De Wever meteen de verklaring voor de bitsere toon op 't Schoon Verdiep. "De doorbraak van de PVDA heeft de sp.a de stuipen op het lijf gejaagd. De PVDA schiet met een stalinorgel haar kritieken af op het stadsbestuur. Dat leidt niet alleen tot een verbaal opbod, maar ook tot pure verzuring. In de eerste maanden ben ik die strijd aangegaan. Nu leun ik achterover in mijn stoel en laat ze doen, want ik zie nu in dat ze vooral tegen elkaar vechten, en niet tegen mij. Ze overtroeven elkaar in een competitie om de meest linkse, de meest negatieve en vooral meest anti-N-VA-gezinde partij te zijn."

Cordon sanitaire tegen PVDA

De opkomst van de PVDA doet sp.a electoraal pijn. "Dat lijkt strategisch verleidelijk, maar toch pas ik ervoor", zegt De Wever. "De PVDA is een partij die tot voor kort openlijk Cuba en Noord-Korea als model zag, en misschien nu nog. Tot mijn grote verbazing bestaat er geen cordon sanitaire rond die partij, zoals er één is rond het VB - en terecht. In Borgerhout zit de PVDA zelfs in het districtsbestuur, en niemand in de journalistieke beroepsgroep die daaraan tilt. Ik hoop dus níét op een doorbraak van de PVDA."

"Kherbache deemstert weg"

De Wever is minstens even snoeihard voor de Antwerpse afdeling van sp.a. "De sp.a is helemaal het noorden kwijt. De socialisten hebben negentig jaar niets anders gedaan dan besturen, zij zijn gewoon niet in staat tot oppositie." Vooral fractieleidster Yasmine Kherbache krijgt een veeg uit de pan. "Waar is Yasmine Kherbache? De 'antipode van De Wever', zo werd ze vorig jaar aangekondigd. De waarheid is dat ze nu al is weggedeemsterd. Op de laatste gemeenteraden was Kherbache zelfs niet aanwezig. Dat heb ik nog nooit geweten van een 'oppositieleidster'."

Die tackle met gestrekte benen liet Kherbache niet onberoerd. De sp.a-politica stuurde meteen twee tweets de wereld in waarin ze haar ongenoegen over de straffe taal liet blijken. "Heb gemeenteraad gemist omdat ik ziek te bed lag, mijnheer De Wever", luidde het in een eerste tweet. "U ziek? Ik stuur sms 'veel beterschap'. Ik ziek? U haalt uit in de pers", klonk het even later.

Lees ook: Tobback pikt kritiek De Wever op afwezigheid Kherbache niet

Bron: Knack
Foto's SVDE: Bart De Wever (boven) en Yasmine Kherbache (onder) op de Antwerpse gemeenteraad

.

Nu in het nieuws