Bosduincross stopt: "Stukje levenswerk dat ik moet opgeven"

Bosduincross stopt: Stukje levenswerk dat ik moet opgeven

Bosduincross stopt: "Stukje levenswerk dat ik moet opgeven"

Print
Kalmthout - De Bosduincross in Kalmthout houdt ermee op. Dat heeft de raad van bestuur beslist. De organisatie krijgt het financieel niet meer rond. Dit tot grote spijt van de liefhebbers en de renners.
De 23ste editie 2013 met als winnaar thuisrijder Kevin Pauwels, zal de geschiedenisboeken ingaan als laatste editie van de Bosduincross. Financiële problemen liggen aan de basis. De raad van bestuur nam tijdens haar vergadering van 1 april het besluit om met het Internationale veldrijden te stoppen.

“In 2009 zijn de problemen begonnen”, zegt voorzitter Louis van den Buijs. “We hadden tegenslag met de weersomstandigheden, waardoor vele mensen niet naar Kalmthout kwamen, maar de cross thuis op televisie volgden. In 2010 gebeurde hetzelfde. De sneeuw was een spelbreker en dat heeft onze organisatie geen goed gedaan. Het werd moeilijk om onze financiële tekorten weer goed te maken. Op de koop toe kregen we in 2011 het bericht dat we de wereldbeker niet langer meer mochten organiseren. Een reden werd niet opgegeven. Emotioneel is deze beslissing zwaar geweest”, zegt van den Buijs.
“Het is een stukje levenswerk dat ik moet opgeven. Er steekt zoveel van mezelf in.”

De Bosduincross ontstond dankzij de Heikant-wielerclub van de omnisportvereniging Heikant-sport. Een vereniging die dit jaar zijn 50-jarig bestaan viert. “In 1975 ben ik bij de vereniging gegaan. We deden toen al aan veldrijden en organiseerden avondcriteriums op de weg. In 1991 hebben we stap gezet naar het internationale parcours. Onze vrijwilligers, zo’n driehonderd mensen, hebben pas vandaag (gisteren, dinsdag. red.) het nieuws via een nieuwsbrief ontvangen”, vertelt van den Buijs.

Wandel- en fietsevenement

“We hebben altijd kunnen rekenen op onze groep actieve medewerkers, mensen waarop wij al vele jaren beroep kunnen doen”, vervolgt van den Buijs. “Uit deze groep groeit nu een nieuwe VZW: WIEKA (wielrennen Kalmthout), die door wil gaan met kleinschalige initiatieven ten bate van de wielersport in Kalmthout. Die vzw zal een deel van Bosduincross overnemen, waaronder de Renault Van Trier Classic, de jeugdinitiatie, bedrijvencross, het kampioenschap van Kalmthout, de veldtoertocht en de Acht van De Kar. Op 31 augustus pakken we uit met 'Hedde gij de hei al gezien', wandelen en fietsen in de Kalmthoutse Heide."

Ook burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) vindt het jammer dat de veldrit verdwijnt. “Het was een moeilijke beslissing voor de organisatie, maar die was onvermijdelijk. Na het verdwijnen van de wereldbekerwedstrijd is de vzw er financieel nooit meer bovenop geraakt.
Ook de toeschouwers lieten het wat afweten de laatste jaren. En als je niet in een veldritklassement zit zoals de Superprestige of de Bpost Bank Trofee mis je ook heel wat sponsorinkomsten en de nodige media-aandacht. Als gemeente zijn we de organisatoren erg dankbaar omdat ze vele jaren een topsportevenement aanboden. Met al onze topveldrijders is Kalmthout een echte veldritgemeente geworden. Dat is mee de verdienste van de Bosduincross.”

MaTi
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio