Protest tegen sluiting van kerkhof om 16u

Print

Protest tegen sluiting van kerkhof om 16u

Turnhout - Heel wat bezoekers van de oude begraafplaats in de Kwakkelstraat zijn niet gelukkig met de nieuwe openingstijden. Om 16u sluiten de poorten. Een gevolg van besparingen, maar de stad werkt aan een oplossing.
De begraafplaats in de Kwakkelstraat dateert uit het begin van de negentiende eeuw en herbergt vooral zeer oude graven. Toch komen er nog dagelijks nabestaanden een groet brengen aan hun overleden dierbaren. Maar sinds december zijn de bezoekers nog maar welkom tot 16u. Dan worden ze onherroepelijk van het kerkhof gestuurd. “Een gevolg van besparingen, maar heel wat mensen begrijpen het toch niet”, zegt Rob Cornelissen.

De begraafplaats op de Steenweg op Merksplas is wel open tot 19u. “Heel wat mensen voelen dat aan als discriminatie. Werkende mensen hebben tijdens de week geen kans om langs te komen. Maar april is wel net de maand dat nabestaanden van de graven tussen 1992 en 1998 de grafzerken of ornamenten zelf mogen komen ‘afbreken’. Hoe moeten ze dat toen als ze nauwelijks tijd krijgen?”

De bezoekers van de historische begraafplaats storen zich nog aan andere zaken. Zo staat er achteraan op de begraafplaats ook een container waar veegwagentjes van de stad geregeld hun afval komen stockeren. “Dat hoort niet thuis op een kerkhof.”

Niet ideaal

Schepen van Begraafplaatsen Luc Hermans (CD&V) geeft toe dat de openingstijden van het kerkhof nu niet ideaal zijn. “We hadden een elektronische besturing besteld voor de poorten”, zegt hij. “Dat zou in maart geïnstalleerd worden, maar door het uitblijven van de levering van bepaalde onderdelen loopt dat vertraging op. We beseffen dat door dit schitterende voorjaar veel meer mensen het kerkhof bezoeken. Daarom hebben we vandaag (dinsdag, red.) nog samengezeten met Stadsbedrijven. De bedoeling is dat er nu dagelijks toch iemand tussen 18 en 19u naar het kerkhof gaat om de poort dicht te doen. Dat is toch al minstens twee uur langer dan nu. Een tijdelijke oplossing, want de bedoeling blijft dat we de poorten een automatisch tijdsslot geven.”

De kritiek op de containers wil Luc Hermans nuanceren. “Die staat achter een grote haag. Bovendien maken we die geregeld leeg om geurhinder te verminden. We hebben die daar geplaatst zodat de veegwagentjes niet elke keer vanuit het centrum naar het industrieterrein moeten waar de Stadsbedrijven gevestigd zijn. Het is nu veiliger en gemakkelijker.”

Foto Mia Uydens

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio