Thaise mensenhandelaars veroordeeld tot zes jaar

Print
Mechelen - De correctionele rechtbank van Mechelen heeft twee Thaise mensenhandelaars veroordeeld tot zes jaar effectieve celstraf en zware geldboetes. Zeven andere medebeklaagden kregen celstraffen van 1 tot 3 jaar, enkel effectief wat de voorlopige hechtenis betreft. De dames werden in verschillende massagesalons in België ingezet, maar moesten ook voor 'happy endings' zorgen.

Op de beklaagdenbank zaten woensdag slechts vier van de negen beklaagden. De twee hoofdbeklaagden bevinden zich nog in Thailand. Het openbaar ministerie hekelde het feit dat het onderzoek in Thailand geblokkeerd werd, waardoor beide beklaagden nooit konden ondervraagd worden.

De twee Thaise kopstukken ronselden de dames in Thailand. Ze beloofden hen een beter leven in Europa door hen werk als masseuse aan te bieden, maar de dames moesten wel 10 tot 20.000 euro ophoesten. Voor dit bedrag werd voor de nodige reispassen, visa en de reis zelf gezorgd. Omdat heel wat dames dit niet konden betalen, werkten ze op krediet. Hun verdiensten in ons land gingen eerst naar hun schuldeiser, waardoor de dames van hen afhankelijk werden.

Massagesalon

Luc C. en zijn Thaise echtgenote baatten massagesalon New Thai in Mechelen uit, en gaven toe dat de helft van de opbrengst van de meisjes voor hen was. Zij beweerden niet te weten dat deze dames illegaal in ons land waren. Ook de twee stiefdochters waren in de zaak betrokken, de vriend van één van hen vervoerde de dames wanneer nodig.

Bij controle van het massagesalon op 23 april 2009 werden drie illegale meisjes aangetroffen. De drie waren bang voor Luc C. en wilden eerst geen verklaring afleggen. Later beweerden ze alle drie dat ze onder valse voorwendsels naar België zijn gelokt en tegen hun zin klanten moesten voorzien van 'happy endings'.

Tevreden

De twee kopstukken kregen 6 jaar cel en een boete van 30.000 euro, Luc C. en zijn echtgenote 3 jaar en 10.000 euro, zij het met uitstel. Enkele andere betrokkenen kregen 1 jaar of 18 maanden met uitstel. Luc C. en zijn echtgenote moeten ook een vermogensvoordeel van ruim 70.000 euro, waarvan een aanzienlijk deel met uitstel, terugbetalen aangezien zijn hun opbrengsten hebben witgewassen.

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) stelde zich burgerlijke partij, evenals vier Thaise dames. Paul Quirynen, raadsman van het CGKR, is tevreden met de uitspraak. "Dit vonnis geeft duidelijk aan dat dit soort organisatie niet kan, de Belgische betrokkenen kregen een billijke straf naar mate hun aandeel in de zaak", zei hij.

Beluister hier de reactie van meester Quirynen:

Bij de rechtbank in Dendermonde loopt eveneens een zaak tegen de twee hoofdbeklaagden.

LDN
Archieffoto

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio