David Cantens bejubeld om autistische rol in 'Marsman'

David Cantens bejubeld om autistische rol in 'Marsman'

David Cantens bejubeld om autistische rol in 'Marsman'

Print
Schoten - Marsman op Eén al gezien? De dinsdagavondreeks oogst veel lof en toont aan dat een ‘trage’ vertelstijl tóch nog aanspreekt. “De kiem van Marsman ligt bij theatergezelschap De Spelerij in Schoten”, vertelt David Cantens, die autist Rudy speelt.

Marsman vertelt het verhaal van Nico Marsman, die na de dood van zijn moeder de zorg voor zijn autistische broer overneemt. Wanneer hij zijn job verliest en zijn vrouw een pauze in hun huwelijk wil inlassen, vallen al zijn zekerheden weg.

De lingeriewinkel van Marsman bevindt zich in het echt in Kapelle-op-den-Bos, waar de meeste opnames gebeurden. Maar de aandachtige kijker uit Schoten kan de komende weken in een scène met ‘straatmuzikant’ Mich van Kommil Foo de Paalstraat herkennen. Geen toeval, want de Marsman heeft iets met Schoten.

De Spelerij

“Ik heb zelf vier jaar in Schoten gewoond samen met mijn ex-vriendin Paula Bangels, artistiek leider van De Spelerij”, vertelt acteur David Cantens (33), die veel applaus krijgt voor de manier waarop hij Rudy, de autistische broer van Nico Marsman, neerzet. “Ook Mathias Sercu, die Marsman schreef, acteert bij De Spelerij, net als Eva van der Gucht die in Marsman zit. Ons theatergezelschap repeteert in de Verbertstraat. Bijna al onze premières vinden in cultureel centrum De Kaekelaar plaats."

De aanzet tot het bejubelde Marsman vormde het theaterstuk Frederik dat Mathias Sercu eerder schreef. "Om Rudy te creëren, heb ik me op mijn eigen ervaringen gebaseerd, maar er bestaan zo veel verschillende vormen van autisme”, zegt David.

David heeft intussen toegezegd om peter te worden van het Special Art Festival in zijn thuisstad Sint-Niklaas, een kunstenfestival op 16 mei voor mensen met een handicap.

Lees het volledige interview met David Cantens in Gazet van Antwerpen - editie Noord: http://onlinekrant.gva.be

KMA
Foto Stefaan Van Hul

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio