Syriëstrijder die meevocht is vrijgelaten

Syriëstrijder die meevocht is vrijgelaten

Syriëstrijder die meevocht is vrijgelaten

Print
De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft dinsdag Soufian A. vrijgelaten. Opvallend, want de man bekende dat hij aan het Syrische front heeft gestreden.

De 26-jarige Soufian A. uit Deinze had negen maanden aan het Syrische front gezeten en was daar ernstig gewond geraakt. Hij kreeg een kogel in de arm, die zich tot in zijn keel boorde. Hij is zijn stembanden kwijt en kan dus nauwelijks nog praten.

Hij keerde via Turkije terug naar België in de hoop om hier de juiste medische verzorging te krijgen. Maar toen hij op 25 januari landde op de luchthaven van Zaventem, werd hij onderschept en snel daarna naar het Middelheimziekenhuis gevoerd voor verzorging. Hij zat twee maanden in de gevangenis en werd dan door de raadkamer vrijgelaten.

Het federaal parket ging in beroep, maar de KI besliste dinsdag om hem vrij te laten. Tijdens zijn verhoor had hij nochtans toegegeven dat hij had deelgenomen aan een terroristische activiteit. "Mijn cliënt was niet om die reden naar Syrië getrokken", zegt zijn advocaat Ergun Top. "Hij wilde daar gaan vechten tegen het bewind van Assad, maar merkte bij aankomst dat de waarheid genuanceerder is en dat alle groeperingen binnen het conflict misdaden begaan. Hij heeft hoegenaamd geen plannen om nog terug te keren. Voor strijders die om dergelijke naïeve redenen vertrokken zijn, is dit dan ook een signaal dat terugkeren mogelijk is zonder een lange gevangenisstraf."

DVD / SVN

Foto Reuters

.

Nu in het nieuws