Boshuis gooit handdoek in de ring

De werking van jeugdhuis het Boshuis op het Kiel ligt helemaal stil. De vrijwilligers zijn ermee gestopt. Tegen hun zin, weliswaar. “Maar wij kregen zo veel tegenwind dat het gewoon niet meer werkbaar is. We zijn compleet gedemotiveerd geraakt.”

ikerremans

Anderhalf jaar na de opening van het instuiflokaal ligt de werking van Het Boshuis helemaal stil. Niet omdat er geen interesse meer is of wegens een gebrek aan middelen. Wel omdat de vrijwilligers fundamenteel gedemotiveerd zijn. “Wij kregen zo veel bezoek van de politie dat het gewoon niet leuk meer is”, zegt Abdouni (21), vast bezoeker van het Boshuis.

STANDPUNT: Een triest verhaal over het Kiel

Drugshond

De druppel die de emmer deed overlopen, was een uitgebreide controleactie van de lokale politie, midden maart. “Met een drugshond viel de politie hier toen binnen”, vertelt mede-oprichter Brahim Siraj (30). “Iedereen werd gefouilleerd, ook ik. De straat werd helemaal afgesloten en stond vol politiemensen. Er werden geen drugs gevonden, maar het kwaad was geschied."

De Antwerpse politie bevestigt de actie. “Er waren verschillende klachten van bewoners gekomen”, zegt woordvoerster Veerle De Vries. “Omdat het zo veel klachten waren, zijn we overgegaan tot de controleactie op 15 maart. Het klopt dat er geen drugs werden aangetroffen.”

De politie bevestigt ook dat er een aanbod tot bemiddeling is gedaan, maar dat de klagende partij daar niet op wilde ingaan. Dat laatste valt de jongeren van de het Boshuis zwaar. “Dat betekent dat ze ons gewoon weg willen, los van hoeveel lawaai we nu juist maakten”, stelt Fouad (25). “Terwijl dit jeugdhuis veel betekende voor veel jongeren.”

Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) is op de hoogte van de problematiek. "We hebben volgende week donderdag een overleg gepland tussen onder meer de mensen van het Boshuis, de buurtregisseur en de lokale politie. We willen nagaan welke pistes we nu kunnen bewandelen om de werking opnieuw op gang te trekken. Een van die pistes is een verhuis. We beseffen dat het jeugdhuis altijd gelinkt zal blijven aan de actie van de politie. En het klopt dat een jeugdhuis dient om jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven. Lawaai maken hoort daar bij.”

Dennis Van Damme Foto Wim Hendrix: Bezieler Brahim (rechs) en vaste bezoeker Abdouni.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio