Een triest verhaal over het Kiel

Print
Het Boshuis is dicht. De vrijwilligers die twee jaar geleden in het hart van het Kiel het allereerste jeugdhuis van de wijk openden, hebben er het bijltje bij neergegooid. Ze waren hun motivatie totaal kwijtgeraakt door de vele politiecontroles die ze moesten ondergaan.

Het is bijzonder jammer allemaal. Want Het Boshuis was een mooi verhaal. Enkele jeugdwerkers namen in de zomer van 2012 het initiatief om een pand in de De Bosschaertstraat te openen waar jongeren van 15 tot 27 jaar terechtkonden om elkaar te ontmoeten in plaats van rond te hangen op straat. De jongeren konden er ook met maatschappelijk werkers praten over de problemen die ze thuis, op school of op het werk hadden. De twaalf vrijwilligers zorgden ervoor dat ze gratis op het internet konden en organiseerden uitstappen met hen naar andere steden.

Het Boshuis werd een succesverhaal. Dagelijks kwamen er zo’n vijftig jongeren over de vloer en de voetbalploeg lokte zelfs een stuk of honderd spelers en supporters. Maar toen begonnen enkele omwonenden te klagen over geluidsoverlast, roken op de stoep en verkeerd geparkeerde auto’s. De politie moest wel gevolg geven aan die klachten en ging geregeld poolshoogte nemen in het jeugdhuis. Na weer eens een klacht van een buurtbewoner voerde ze zelfs een razzia met een drugshond uit. Dat was voor de vrijwilligers de druppel die de emmer deed overlopen. Op die manier hoefde het voor hen niet meer. En ze besloten hun activiteiten te stoppen.

Zo werd die mooie successtory een triest verhaal. Een buurt als het Kiel schreeuwt om gecontroleerde activiteiten voor jongeren. Wanneer er dan mensen opstaan die er zonder enig eigenbelang en zelfs zonder subsidies in slagen om tientallen jongeren in de moeilijke leeftijd op het rechte pad te houden, dan verdient dat applaus en geen zure reacties. De politie treft geen schuld, want die kan klachten niet zomaar naast zich neerleggen. Maar in Het Boshuis is niets gebeurd dat niet door goed overleg met de buurt had kunnen worden opgelost.

Gelukkig denkt het stadsbestuur er ook zo over. Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) brengt volgende week alle betrokken partijen samen aan tafel. Hopelijk slaagt zij erin om nieuw leven in Het Boshuis te krijgen, desnoods op een andere locatie op het Kiel.

door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws