Recordaantal Belgen kan schulden niet afbetalen

De totale betaalachterstand van alle Belgen is opgelopen tot een recordhoogte van meer dan drie miljard euro. Ook in de provincie Antwerpen neemt het aantal wanbetalers van kredieten fors toe.

Sinds het begin van de economische crisis begin 2008 is het aantal probleemkredieten in ons land toegenomen met 23 procent, in de provincie Antwerpen met 27 procent. De stijging komt vooral doordat steeds meer mensen een kredietkaart kopen en daarmee onder nul gaan op hun bankrekening.

Begin 2008 hadden 17.000 mensen in de provincie Antwerpen met hun kredietkaart een schuld die ze niet volgens plan konden afbetalen. Vandaag zijn dat er meer dan 26.000.

Woning

Economisch expert Pascal Paepen raadt consumenten daarom aan om niets op krediet te kopen, behalve een woning. “Als u iets wil, kunt u daar best voor sparen. Zelfs een formule waarbij u uitstel van betaling krijgt met nul procent interest, is meestal geen goed idee. Want bij dat soort formules koopt u wél een kredietkaart. De winkel zal u de volgende keer al snel een nieuw krediet aansmeren en dan worden de interestkosten wel fors doorgerekend.”

Het aantal problematische hypothecaire kredieten is in de provincie Antwerpen in zes jaar met 43 procent gestegen. Al blijft het absolute aantal van 3860 probleemkredieten binnen de perken. “Van alle woonkredieten aan particulieren in België is 1,2 procent echt problematisch. Dat is niet zo veel”, zegt Bob De Leersnyder van sectorfederatie Febelfin. Die relatief kleine groep heeft wel een achterstand van 181 miljoen euro.

CWIL, DC

Nu in het nieuws