Ebola stuurt studenten terug

De Vlaamse hogescholen HoGent en Vives (West-Vlaanderen) hebben zeven studenten uit het West-Afrikaanse land Gambia teruggeroepen uit vrees voor het ebolavirus daar. Mechelaar Tom Cabuy, die stage doet in Guinée-Bissau, blijft er wachten op nieuws.

drombouts

De maatregelen komen er na verontrustende cijfers over de verspreiding van de ziekte. Het Guineese ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat er in West-Afrika al 108 mensen zijn overleden aan een nieuwe uitbraak van ebola. In Guinée gaat het om 98 doden en 151 besmettingen. Buurland Liberia bleef ook niet gespaard, met tien doden en 21 geïnfecteerde mensen. "Dit is van de meest uitdagende uitbraken van ebola, waarmee we ooit maken hebben gehad, zei WHO-gezondheidsexpert Keiji Fukuda dinsdag.

Dinsdag keren drie studenten uit de lerarenopleiding aan de HoGent terug uit Gambia, zij liepen stage in de buurt van de hoofdstad Banjul. "Te lang wachten is veel erger dan er op tijd bij zijn, we willen elk risico vermijden waar het kan", verduidelijkt Johan Persyn (HoGent). De hogeschool houdt ondertussen ook nauw contact met vijf studenten uit Senegal.

De Mechelse student Tom Cabuy dreigt vast te komen zitten in Guinée-Bissau, waar hij stage loopt. "Hij heeft me vorig weekend gebeld vanuit de provinciehoofdstad Gabu", laat zijn moeder Isabelle Windels weten. "Tom is naar daar afgereisd met de Nederlandse stichting Chimbo. De medewerkers ter plaatse hebben voorlopig nog niet beslist om mensen te repatriëren."

Lees meer in Gazet van Antwerpen: http://onlinekrant.gva.be

DEVA

Foto: Tom Cabuy (links) en een medestudent in Guinée-Bissau.