Stoomketel van 50 meter gedynamiteerd in Kallo (video)

Print
Beveren-Waas - De sloop van de thermische centrale van Kallo werd woensdagnamiddag spectaculair hervat. Met zowat 20 kg TNT werd een 50 meter hoge stoomketel onderuit gehaald.


De twee productie-eenheden van de centrale van Kallo werden operationeel begin jaren zeventig en werden om economische en ecologische redenen respectievelijk stilgelegd eind maart 2010 en eind juni 2011.

Vorig najaar werd dan begonnen met de afbraak. De alom zichtbare afbraak van de 140 meter hoge schouwen vanuit een kraan werd al in november stilgelegd en opgeschort tot na de winter. Inmiddels werd wel met man en macht verder gewerkt aan de ontmanteling.

Een spectaculair moment brak woensdag aan. Alle omwonenden kregen maandag een brief van Electrabel met de mededeling van een explosie woensdagnamiddag. Met de hulp van zowat 20 kilogram explosieven werden de steunbalken onder de 50 meter hoge, 26 meter lange en 15 meter brede ketel van 2500 ton van Kallo-2 weggeblazen.

De operatie zelf werd vijftien minuten voor de eigenlijke explosie aangekondigd via een verwittigingsalarm door een lang geluidssignaal van 20 seconden. Kort nadien volgden twee korte geluidssignalen die de explosie zelf aankondigen. Einde alarm werd aangegeven door drie korte geluidssignalen. De afbraak van de schoorstenen hervat volgende week.

PVB

Beelden BFM

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio