Tegenexperten: "Verklaringen Wesphael zijn plausibel"

De advocaten van Bernard Wesphael (55) zullen donderdag zelf communiceren over de besluiten van de tegenexperten. Zijn advocaat Tom Bauwens hekelt ook de motivering van de raadkamer, die vrijdag besliste dat de politicus langer in de cel moet blijven.

drombouts

Wesphael en zijn echtgenote Véronique Pirotton verbleven donderdagavond 31 oktober in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo kreeg het paar ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

Plausibel

Tegenexperten stelden ondertussen vast dat de verklaringen van Wesphael wel plausibel zijn. Die rapporten konden de raadkamer vrijdag niet op andere gedachten brengen. "Het is onze intentie om donderdag zelf de besluiten te communiceren van de tegenexpertises", aldus meester Tom Bauwens. Daarmee wil de verdediging verdere speculatie tegengaan. Er komt geen persconferentie, omdat de advocaten het niet opportuun vinden om enkele dagen voor de zitting van de KI op bijkomende vragen te antwoorden.

Volgens de beschikking van de raadkamer konden er na een recent verhoor van de verdachte "geen ernstige tegenaanwijzingen van onschuld afgeleid worden". "Hoe kan dit afgeleid worden terwijl hij toch in hechtenis moet blijven?", merkt meester Bauwens op. Waarschijnlijk gaat het om een vergissing bij het opstellen van de motivatie. "Dan kan ik alleen maar vaststellen dat er in dat dossier wel veel verschrijvingen gemaakt worden."

In die motivatie wordt ook de rol van de publieke opinie aangehaald. Een vrijlating van het Waals parlementslid zou een destabilisatie van de maatschappij tot gevolg kunnen hebben. "Hoe kan zijn voorbeeldfunctie als publiek figuur hier een rol in spelen? Waar is het vermoeden van onschuld?" Verder zou het huidige debat volgens de verdediging enkel over de verlenging van de voorhechtenis mogen gaan. "Die beschikking is op dat vlak problematisch voor mij, het gaat al over de schuld."

Communautaire motieven

Bernard Wesphael zelf krijgt ondertussen de indruk dat er in het dossier ook communautaire motieven een rol spelen. Enkel het verhoor over de moraliteit werd al in het Frans afgenomen. "Jammer genoeg kent hij geen Nederlands. Via tolken verlies je toch altijd enkele details. Soms werd er een term niet juist vertaald, of klopt een nuance niet helemaal." De verdediging kan pas in een later stadium een taalwijziging aanvragen. Het staat nu al zo goed als vast dat een eventueel proces voor een Franstalig hof van assisen zal plaatsvinden.

De verdediging tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Daardoor zal de KI in Gent zich binnen de twee weken moeten uitspreken over de verdere aanhouding van Bernard Wesphael.

Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio