Gérard Depardieu ontloopt rijverbod na dronken rijden

De Franse acteur Gérard Depardieu, die zich in 2012 om fiscale redenen in België domicilieerde en zich eerstdaags in Doornik vestigt, is dinsdag in beroep definitief veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij krijgt een boete van 4.000 euro en zijn rijbewijs wordt voor zes maanden ingehouden. Aan dit laatste weet de acteur echter te ontsnappen omdat hij inmiddels zijn Frans rijbewijs inruilde voor een Belgisch exemplaar.

mceulemans

De zitting van het hof van beroep in Parijs duurde dinsdag slechts enkele minuten. In afwezigheid van Depardieu zelf, die naar verluidt onderweg was naar China, gaf zijn advocaat Eric de Caumont aan dat de acteur zijn beroep liet varen. Hierdoor werd de aanvankelijke veroordeling van Depardieu simpelweg omgezet in een definitieve veroordeling.

Geen bevoegdheid

De acteur maalde daar echter niet meer om, inmiddels had hij immers zijn Frans rijbewijs ingewisseld voor een Belgisch exemplaar. Dat kon omdat hij zich eind 2012 in ons land vestigde. Het Franse gerecht heeft geen bevoegdheid om het Belgisch rijbewijs van de acteur in te houden, waardoor Depardieu het belangrijkste onderdeel van zijn straf ontloopt. De opgelegde boete van 4.000 euro had hij eerder al betaald.

Depardieu kwam in november 2012 met zijn scooter ten val in Parijs. Uit een alcoholcontrole bleek dat hij 1,8 promille alcohol in het bloed had, de toegelaten waarde bedraagt in Frankrijk 0,5 promille.

Belga, archieffoto

MEER OVER Gérard Depardieu