"Meeste Vlamingen houden bezoek aan lifecoach geheim"

In de vroegere rijkswachtkazerne in de Broechemlei in Ranst heeft gediplomeerd lifecoach Sófie De Bleser (29) een gezellig praatsalon ingericht. Ze helpt er mensen met de meest uiteenlopende problemen, van stress tot burn-out, maar ook relatiedips. Via een beter inzicht in zichzelf moeten ze zelf tot oplossingen komen.

matthyssen kristin

Zo ruw en macho de voormalige rijkswachtkazerne er langs de buitenkant uitziet, zo licht en gastvrij is ze vanbinnen ingericht. Sófie De Bleser combineert het lifecoachen met een schoonheidssalon om meer dan één reden. "Voor mezelf, om ook eens met lichtvoetige dingen bezig te zijn. Maar ook omdat sommige mensen die een lifecoach bezoeken liever niet hebben dat de buitenwereld het weet. Wie hier binnenstapt, kan net zo goed voor een nagelverzorging komen, snap je." Het fenomeen van lifecoaches komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het niet ongewoon is een 'personal coach' te hebben. Ook in Nederland is een lifecoach al algemeen aanvaard. In Vlaanderen raakt lifecoaching langzaam ingeburgerd. Het klinkt iets minder zwaar dan wanneer je naar een psycholoog zou gaan. Sófie De Bleser was een van de pioniers bij ons, want ze is al een tijdje bezig.

"Ik studeerde hotelmanagement", vertelt ze. "Na mijn studie kreeg ik de kans om mee nieuwe bedrijven te helpen opstarten. Ik merkte dat ik de meeste voldoening vond in het begeleiden en coachen van nieuwe werknemers. Op een gegeven moment had ik tien mensen in dienst. Vanuit die praktijkervaring begreep ik dat het coachen van mensen mijn roeping was." Sófie De Bleser vatte de koe bij de horens en volgde een opleiding tot lifecoach aan de Ondernemersschool in Antwerpen. "Je krijgt dan een diploma, maar spijtig genoeg is het nog geen erkend beroep in België. De visites worden nog niet terugbetaald. Toch merk ik dat dit de mensen niet tegenhoudt." Studenten, mensen met relatieproblemen, mensen die met angsten of stress kampen, kinderen die gepest worden: de meest diverse groepen doen een beroep op een lifecoach. "De rode draad is meestal een lage eigenwaarde en faalangst. Van mond-tot-mondreclame moet ik het niet hebben, want de meeste Vlamingen houden hun bezoeken aan een lifecoach geheim. In principe heb ik zes maanden nodig om iemand een nieuwe denkwijze aan te leren. Dan is de basis gelegd." Of iedereen het een halfjaar volhoudt? "Eenmaal het probleem opgelost is, blijven de meeste klanten weg. Een tijdje geleden kwam hier een al iets oudere vrouw die een man zocht, maar niet wist hoe ze dat moest aanpakken. We zijn begonnen met uit te zoeken wat voor soort man ze voor ogen had. Nadien maakte ik haar wegwijs in de wereld van de datingsites en andere datingkanalen. Sinds ze een man heeft gevonden, en dat gebeurde eigenlijk vrij vlug, heb ik haar niet meer gezien." Kant-en-klare oplossingen biedt een lifecoach niet. "Ik maak mensen bewust van hun eigen denken, doen en voelen. Zo komen ze zelf tot een andere vraagstelling en tot oplossingen. Door buiten de cirkel te stappen en alles even vanuit een ander perspectief te bekijken, kun je de si tuatie vaak helemaal anders bekijken." De grootste voorwaarde tot slagen is dat je vanuit eigen overtuiging naar een lifecoach stapt. "Qua leeftijd zie ik heel veel veertigers die op een keerpunt in hun leven staan en zich afvragen of ze nu écht gelukkig zijn en of hun huidige leven echt is wat ze willen. Ook pesten is een groot probleem." Of Sófie De Bleser, toch een knappe dame, soms niet gewoon mannen over de vloer krijgt die een uur met een mooie vrouw willen praten? "Dat gebeurt, maar ik doorzie dat meestal snel." www.lifecoachsofie.be KRISTIN MATTHYSSEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners