Dossier Ford Genk

Werkloze Ford-arbeiders krijgen extra vergoeding

Werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven die na hun opzegperiode geen nieuwe job hebben gevonden, zullen van hun sectorfonds een extra vergoeding krijgen van ongeveer 5,8 euro per dag. Deze vergoeding bovenop de werkloosheidsuitkering kan maximaal 300 dagen worden geclaimd, zo hebben de vakbonden vernomen van het sectorfonds van de metaalnijverheid.

mceulemans

Het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Metaalverwerkende Nijverheid betaalt bovenop de werkloosheidsuitkeringen extra vergoedingen uit aan de werknemers uit deze sector. Dit gebeurt in periodes van economische werkloosheid en zelfs bij langdurige ziekte.

Volledig werklozen helpen

Nu heeft het fonds ook een regeling die een extraatje voorziet voor leden die volledig werkloos worden. In het geval van Ford Genk en de toelevering heeft dit betrekking op de werknemers jonger dan 45 jaar die nog werkloos zullen zijn op 1 april 2015, en voor de 45-plussers op 1 juli 2015. Zij zullen, afhankelijk van hun leeftijd, tussen 120 en 300 dagen lang de bijbetaling ontvangen van 5,8 euro per dag (bruto). Dit zal samen met de werkloosheidsuitkering worden gestort.

"Het zal moeilijk genoeg zijn om na het collectief ontslag op 1 januari 2015 ander werk te gaan vinden", zegt Hasan Düzgün van de liberale vakbond ACLVB. "De inschakelingsvergoeding van 3 of 6 maanden kan nadien enige ademruimte bieden, maar voor velen zal dat niet volstaan om opnieuw aan de slag te gaan. De aanvulling op de werkloosheidsuitkering zal dus meer dan welkom zijn. Maar we blijven hopen dat er tegen die tijd voldoende alternatieven zijn."

Belga, foto LD