Boze De Crem mag geen jeeps kopen

Print

Boze De Crem mag geen jeeps kopen

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) mag geen gepantserde jeeps kopen. De federale regering heeft de investering van tientallen miljoenen euro uitgesteld. Defensie moet ook besparen op de trainingskredieten bij land-, lucht- en zeemacht.

Uitgerekend op de twintigste verjaardag van de Rwandese genocide, waaruit een van de conclusies was dat nooit nog Belgische militairen mogen worden uitgezonden zonder modern en voldoende beschermend materieel, blijkt dat de aankoop van gepantserde jeeps wordt doorgeschoven naar een volgende regering. Dat antwoordde minister De Crem op een vraag van Karolien Grosemans (N-VA). De minister is hoegenaamd niet opgezet met de zoveelste besparingen bij defensie. Ook de legertop voelt zich te kijk gezet door de regering.

In de periode 2012-2014 moest defensie 382 miljoen euro besparen. Minister De Crem wilde eerst 120, daarna 111 en nu nog 97 gepantserde jeeps kopen voor een bedrag van dertig miljoen euro. De nieuwe jeeps zijn nodig omdat de huidige van 1982 dateren en niet gepantserd zijn, wat een groot probleem is bij buitenlandse missies. Na de moord op de tien Belgische para's in 1994 in Rwanda werd er al gevraagd naar gepantserde voertuigen.

ED

Foto LUMA, Belga: De huidige ILTIS-jeeps dateren al van 1982

Nu in het nieuws