Cancellara: "Dit kon ik niet laten liggen"

De Zwitser Fabian Cancellara (Trek) heeft zondag de 98e editie van de Ronde van Vlaanderen (WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij won Vlaanderens Mooiste voor de derde keer, na zeges in 2010 en 2013.

tmas

De Zwitser komt met zijn zege op dezelfde hoogte als Tom Boonen, Johan Museeuw, Eric Leman, Achiel Buysse en de Italiaan Fiorenzo Magni. Ze behaalden elk drie overwinningen in Vlaanderens Mooiste.

"Ik kan het nog niet geloven dat ik voor de derde keer deze Ronde van Vlaanderen gewonnen heb", straalde Cancellara. "Het was echt lastig. Ik moest twee keer alles geven toen er werd aangevallen."

"Vorig jaar won ik op een ongelooflijke manier", vervolgde de Zwitser. "Vandaag werd het pleit beslecht in een machtssprint. Het bleef ook maar duren voordat die werd ingezet. Ik had langs de radio aan Dirk Demol gevraagd hoeveel voorsprong we eigenlijk hadden, want ik wou niet dat mannen als Niki Terpstra en Alexander Kristoff nog zouden terugkomen."

"Ik denk dat de toeschouwers een heel mooie wedstrijd gezien hebben, met spanning tot het bittere einde. Ik beloofde mijn vrouw dat ik bloemen zou meebrengen en ik heb woord gehouden. Het is jammer voor de in de kopgroep rijdende Belgen en hun fans, maar ik kon dit niet laten liggen."

"Ik moest op de Oude Kwaremont even inhouden, want ik had niet veel kaarten meer om nog uit te spelen. Uiteindelijk viel de koers in een goede plooi voor mij en reden we met vier naar Oudenaarde", besloot Cancellara.

Van Avermaet: "Jammer dat Stijn niet hielp"

De tweede plaats ging zondagmiddag naar Greg Van Avermaet. "Spijtig dat Stijn Vandenbergh niet hielp", verklaarde de Waaslander na afloop. "Natuurlijk ben ik wat teleurgesteld met die dichtste ereplaats. Maar op een gegeven moment dacht ik dat mijn wedstrijd helemaal over was. Net voor de beklimming van de Paterberg reed ik lek. Ik kreeg een wiel van Klaas Lodewyck, maar daar ging het helemaal mis voor enkele jongens. Er ontstond een serieuze valpartij waarbij Stijn Devolder betrokken was."

"Na de wielwissel kon ik beginnen aan mijn achtervolging. Ik wist dat dit me veel krachten zou kosten. Ik had de hoop op de zege al helemaal opgeborgen, tot ik weer aansluiting vond voorin, op het juiste moment dan nog wel. Daarna reed ik de perfecte koers en viel ik aan."

"Stijn Vandenbergh kwam bij mij en ik wist dat die niet ging overnemen. Daarom trok ik nogmaals door, maar hij kon zijn karretje toch aanhaken. Spijtig genoeg sloten in volle finale ook nog Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke aan. Had Stijn Vandenbergh meegereden, dan hadden we met ons tweetjes uitgemaakt wie zou winnen en was hij op zijn minst tweede geworden."

Vanmarcke: "Wou podiumplaats veroveren"

"Ik heb in één van de vele valpartijen van vandaag mijn hals serieus pijn gedaan", zei Sep Vanmarcke, die derde werd, na afloop. "Er ontstond daarna heel wat twijfel bij mezelf. Ik wisselde van fiets, maar was dan weer niet zeker van de bandendruk en -spanning. Er tolde heel wat door mijn hoofd. Dankzij mijn teamgenoten kon ik opnieuw mijn focus vinden en werd ik stelselmatig beter. Bij het beklimmen van de eerste heuvels was mijn hoofd weer helemaal fris."

"Op de Oude Kwaremont ging ik mee met Fabian Cancellara en ook op de Paterberg hield ik stand, maar ik kreeg daar af te rekenen met krampen. Ik kon zelfs niet rechtstaan op de trappers en moest blijven zitten."

"Op het einde speelde Fabian Cancellara zeker toneel door de kloof niet te dichten wanneer Van Avermaet aanging. Ik wou een podiumplaats, daarom reageerde ik. In de sprint stonden we op 200 meter van de eindmeet bijna stil en werd ik uiteindelijk nog derde."

Belga, Foto Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio