Ereconsul van Palau woont in Brasschaat

In Brasschaat woont de ere-consul van Palau, een eilandengroep in de Stille Zuidzee. Stefan Claes is sinds werd in november 2011 door de president van deze paradijselijke eilanden met deze opdracht belast.

Jan Brys

In ons land zijn de inwoners van Palau op één hand te tellen. In Palau wonen ongeveer 20.000 mensen. "Voor alle duidelijkheid, ik doe dit volledig gratis", zo opent Stefan zijn verhaal. "Acht jaar geleden kwam ik bij het surfen op het internet bij enkele prachtige foto's van eilanden in de Stille Zuidzee terecht. Ik was meteen verkocht en dacht aan een reis daarnaartoe. Maar in het reisbureau wist men over Palau niets te vertellen. Ik begon dan zelf met zoeken en kwam vlug via mail in contact met de regering van Palau. Het bleken zeer vriendelijke mensen. Mijn plannen kregen vaste vorm maar net voor het betalen van de tickets werd mijn vrouw zwaar ziek. We moesten alles afblazen, maar ik ben wel blijven corresponderen met de regering ginder", zo vertelt Stefan Claes die in het dagelijkse leven veiligheidsmanager is.

Palau is in 1994 onafhankelijk geworden van de Verenigde Staten van Amerika. De eilandengroep kreeg ook sterk te lijden van de tyfoon die er vorig jaar over raasde. Het was een half mirakel dat er geen dodelijke slachtoffers vielen want de materiële schade was enorm.

"Terwijl ik achter jaar geleden met de mensen ginder begon te corresponderen bleek dat ons land Palau nog niet officieel had erkend. Maar op een bepaald ogenblik kreeg ik het voorstel om eens na te denken over een mogelijk mandaat als ereconsul. België en Palau wilden immers contacten op diplomatiek niveau. Op de verjaardag van mijn dochter kreeg ik dan te horen dat ik ereconsul kon worden. Ik moest toen wel even slikken want ik beschouwde dat toch als een hele verantwoordelijkheid. Ik heb ja gezegd en in november 2011 tekende de president van Palau. Een jaar later deed ook onze koning dat en de zaak was beklonken", vervolgt Stefan die zich herinnert hoe zijn brievenbus die eerste maand uitpuilde van de felicitaties.

"Als ereconsul word je dan overal gevraagd, soms serieuze aangelegenheden, soms luchtige activiteiten. Maar ik tracht mijn taak in ieder geval naar behoren uit te voeren. Zo heb ik bijvoorbeeld als een Amerikaan met succes geholpen bij zijn zoektocht naar de ouders van een overleden inwoner uit Palau. De man diende in het Amerikaanse leger en zijn Amerikaanse vriend wilde een aantal foto's aan de familie overhandigen", vervolgt Stefan die vandaag zaterdag voor de tweede keer naar Palau vertrekt.

"De mensen zijn er bijzonder vriendelijk. Ze spreken allemaal perfect Engels en leven er van het toerisme en de visvangst. De Palauers die in België wonen zijn meestal meegekomen met een Belg die daar op vakantie was. De meeste Belgische toeristen in Palau zijn duikers. Voor hen is het ginder echt een paradijs", vervolgt Stefan die zijn mandaat ernstig ter harte neemt. "Overdag werk ik als veiligheidsmanager maar in mijn vrije tijd voel ik met parttime diplomaat", aldus nog Stefan.

Jan Brys

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio