"N-VA en MR voornaamste bedreiging voor sociaal model in Brussel en Wallonië"

De N-VA, met haar nationalistische rechtse programma, vormt, samen met haar Franstalige bondgenoot, de MR, de voornaamste bedreiging voor het sociale model in Brussel en in Wallonië. Dat zei vicepremier Laurette Onkelinx (foto) zondag op het campagnecongres van de PS in Brussel. Het congres in het Brusselse Flagey-gebouw werd door ongeveer 2.000 militanten bijgewoond.

tmas

De N-VA werd tijdens het congres verschillende malen met de vinger gewezen, maar Onkelinx hekelde voorts ook "het dubbele spel" van de MR, die ze omschreef als de Franstalige "bondgenoot" van de Vlaams-nationalisten. "Voor de MR staat Brussel gelijk met Afghanistan en Wallonië met Noord-Korea", betoogde ze.

De socialisten keurden zondag verder unaniem het programma goed met het oog op de regionale, federale en Europese verkiezingen van 25 mei. De grote lijnen van dat programma werden uiteengezet door PS-voorzitter Paul Magnette en draaien in hoofdzaak rond ongelijkheid in het onderwijs en tewerkstelling. "Ja, wij willen die 1 procent rijkste Belgen nog steeds een beetje meer laten betalen" en "ja, wij willen die 99 procent anderen een beter leven geven want als we sommige rechtse stemmen horen dan krijgen we de indruk dat de werknemers enkel een kost en een last zijn", klonk het.

Di Rupo verklaarde tijdens het congres dan weer dat de PS nooit samen met separisten zal regeren. "Een separatistische partij die België wil doen uiteenspatten kan nooit in het belang van het hele land regeren", zo liet Di Rupo optekenen. Daarnaast riep hij op tot eenheid: "op 25 mei staat de toekomst van ons sociaal model op het spel" en dus "mag geen enkele stem verloren gaan", luidde het.

Het congres keurde voorts ook de Europese lijst goed met 96 procent van de stemmen voor. De lijst wordt aangevoerd door Marie Arena, gevolgd door Marc Tarabella en Hugues Bayet.

Belga, Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER