1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Natuurbeheerders schieten muntjakken af

Alsof hij zijn eigen persconferentie niet wou missen, trippelde in park Vordenstein in Schoten een muntjak voorbij terwijl natuurbeheerders van het Agentschap voor Natuur en Bos nét hadden uitgelegd hoe ze de "uiterst schuchtere" dieren willen verdelgen.

jatimmermans

Chinese muntjakken zijn exoten die een bedreiging vormen voor onze inheemse fauna en flora. In tegenstelling tot hun landgenoten, de panda's, kweken ze als konijnen. Via wildcamera's nam het Agentschap voor Natuur en Bos 700 foto's in park Vordenstein in Schoten. Op de helft hiervan stonden muntjakken, op één zelfs drie tegelijk. Waarschijnlijk gaat het om ontsnapte exemplaren uit een naburig privédomein. Op dat domein werden er al negen geschoten en er waren al een zevental verkeersslachtoffers in de onmiddellijke omgeving. Ook uit het Peerdsbos in Brasschaat, het Groot Schietveld in Brasschaat, het Zoerselbos in Zoersel en een bos in Malle kwamen betrouwbare meldingen van muntjakken.

Om te vermijden dat deze exotische, invasieve soort net als in Groot-Brittannië een regelrechte plaag wordt, nam het Agentschap voor Natuur en Bos de onpopulaire maatregel om 'Bambi' te gaan afschieten. Ook vangkooien met lokvoeder worden ingezet. Dierenvrienden die zo'n hertje willen adopteren, moeten we ontgoochelen, want het is sinds 2009 verboden om muntjakken thuis te houden. Alleen dierenparken krijgen een uitzondering. Zo zitten de muntjakken in Planckendael bij de neushoorns.

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - Editie Noord

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto W&F

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners