Strengere regels voor 'bottinnekes'

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft "bijna" een circulaire klaar om strengere regels op te leggen aan de Bijzondere Bijstandsteams (BBT), of de "bottinnekes". Dat zijn speciale interventie-eenheden van de politie om tussen te komen in supergevaarlijke situaties. Dat zei ze zopas in de Kamer vaan Koenraad Degroote (N-VA).

jrosquin

Naar aanleiding van de dood van Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel kwamen de Bijzondere Bijstandsteams bij de lokale politie in opspraak. Degroote: "Het Comité P deed een onderzoek naar de werking van deze teams en stelde vast dat hun werkmethodes overal verschillen en dat ze geen duidelijke procedure hebben om situaties als die rond Jonathan Jacob op te vangen. Bovendien heeft de CGSU, de vergelijkbare dienst bij de federale politie, veel te weinig personeel, amper 35% van in 2007. Ook dat wordt al bijna tien jaar gezegd. Waarom gebeurt er niets aan?".

Lees ook: Bedenkingen bij de zaak-Jacob

Vakantiegeld

Milquet zei dat ze nog maar pas 52 miljoen euro extra van de regering heeft gekregen. Maar Degroote denkt dat dit geld vooral bestemd zal zijn voor het extra vakantiegeld van de politie-inspecteurs en niet voor de uitbreiding van de CGSU. De minister zegde verder dat ze "binnen de twee weken" duidelijk zal maken hoe de 400 nieuw aangeworven aspirant-inspecteurs zullen worden ingezet. "Er zullen er allicht ook bij de CGSU komen", zegde ze.

Degroote repliceerde dat hij uit deze commentaren "vooral het woord "bijna" zal onthouden".

JDW Foto: beeld van bewakingscamera in een cel in het politiekantoor van Mortsel, waar Jonathan Jacob om het leven kwam

MEER OVER Joëlle Milquet