Ruim vijfduizend aangiften tegen Wilders voor "Marokkanen-uitspraak"

De omstreden"'Marokkanen-uitspraak" van PVV-leider Geert Wilders heeft tot dusver in heel Nederland geleid tot ruim 5.000 aangiften. Volgens het openbaar ministerie (OM) kwamen er naast deze aangiften via de website van de politie ook meer dan 15.000 meldingen binnen van discriminatie.

tmas

De Nederlandse justitie bestudeert de aangiften en de omstreden uitlatingen van Wilders. Het OM kan nog niet zeggen wanneer een beslissing over het wel of niet vervolgen van Wilders wordt genomen.

De mensen die aangifte tegen de PVV-leider hebben gedaan, worden op een later moment nog geïnformeerd over de ontvangst van en het vervolg op hun aangifte. "Dit neemt meer tijd in beslag dan gebruikelijk", legt het OM uit. De politie-eenheid Den Haag coördineert de aangiftestroom.

De aangiftes zijn gericht op uitlatingen die Wilders deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Er ontstond in het hele land veel ophef over deze uitlatingen. Dat leidde onder meer tot de enorme hoeveelheid aangiften. Ook politiek werd boos en verontwaardigd gereageerd. Zelfs in de PVV stapten partijleden vanwege het incident op.

Belga, Archieffoto

MEER OVER Geert Wilders