Centrumsteden verzetten zich tegen strengere regels cameratoezicht van Milquet

De burgemeesters van de dertien Vlaamse centrumsteden verzetten zich tegen de strengere regels van bevoegd minister Joëlle Milquet voor het gebruik van veiligheidscamera's. Die laten niet langer toe dat de burgemeesters zelf de beelden nog kunnen bekijken, noch hun overlastambtenaren en brandweerlui. "Dat kan toch onmogelijk de bedoeling zijn", werpen ze op in een gezamenlijk persbericht. "Ze werkt ons ronduit tegen."

jrosquin

De dertien burgemeesters - onder wie die van Antwerpen, Gent en Leuven - storen zich met name aan een nieuw koninklijk besluit dat recent in het Staatsblad verscheen. Het bepaalt wie bevoegd is om in 'real time' de beelden van veiligheidscamera's te bekijken. Voortaan zijn dat enkel nog politieagenten, bepaalde andere personeelsleden bij de politie en militairen die ter beschikking gesteld zijn van dat kader bij de politie.

"In de praktijk betekent dit dat niet allen wij, als burgemeester, maar ook onze overlastambtenaren en brandweerlieden die beelden niet meer rechtstreeks mogen bekijken", reageren de dertien. Nochtans spelen de camera's een belangrijke rol in het voorkomen, vaststellen en ophelderen van criminele feiten, het verstoren van de openbare orde en kleinere overlast.

Gemeentelijke rampenfase

Maar ook bij een gemeentelijke rampenfase - bijvoorbeeld bij een zware brand of incident - riskeren burgemeesters, brandweerlui en civiele bescherming een geldboete als ze naar de live-beelden van een incident kijken in het coördinatiecentrum, luidt het. "Dit maakt een snelle en gedegen besluitvorming in acute risicosituaties onmogelijk."

En ook kleinere overlast aanpakken wordt moeilijker. Nochtans is dat grotendeels een taak van de steden en gemeenten, omdat politie en gerecht daar te weinig capaciteit voor hebben, argumenteren de dertien burgemeesters nog. Ze roepen minister Milquet dan ook op "haar verantwoordelijkheid te nemen en deze absurde regeling alsnog in te trekken".

Belga Foto Belga

MEER OVER Joëlle Milquet